Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στα βρέφη

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στα βρέφη είναι σπάνια, αλλά μπορεί μερικές φορές να παρατηρηθεί σε μωρά που θηλάζουν από αυστηρές χορτοφάγες μητέρες. Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, βρίσκεται μόνο στο κρέας και σε άλλα ζωικά προϊόντα. Τα περισσότερα μωρά έχουν επαρκή προμήθεια, αρκεί η μητέρα να μην είναι ελλιπής.

Αιτίες

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο φυσικά σε ζωικά προϊόντα, οι χορτοφαγικές γυναίκες που καταναλώνουν μόνο φυτά μπορεί να αποδυναμώνουν. Ορισμένες μητέρες μπορούν να περάσουν κατά μήκος αυτής της ανεπάρκειας στη μήτρα εάν δεν λαμβάνουν προγεννητική βιταμίνη που περιέχει Β12 ή ξεχωριστό συμπλήρωμα αυτής της βιταμίνης. Μετά τη γέννηση, αν μια αυστηρή μητέρα χορτοφάγου θηλάσει το μωρό της και διακόψει τη δική της συμπλήρωση της βιταμίνης Β12, το μωρό μπορεί να αναπτύξει μια σοβαρή ανεπάρκεια αυτής της ζωτικής σημασίας θρεπτικής ουσίας.

Συμπτώματα

Ένα βρέφος με ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12 μπορεί να γίνει ληθαργικό και να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Μπορεί επίσης να γίνει αναιμική και να παρουσιάσει κακό μυϊκό τόνο. Τα ανεπαρκή μωρά συχνά εμφανίζουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις ή υποχωρούν σε σχέση με τα προηγουμένως γνωστά ορόσημα. Τα συμπτώματα συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 6 έως 12 μηνών, αλλά το μωρό μπορεί να παρουσιάσει κλινική ανεπάρκεια μόλις 2 μηνών.

Πρόληψη

Η πιο εύκολη μέθοδος πρόληψης της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 στα βρέφη είναι οι μητέρες που πρέπει να θηλάζουν και οι θηλάζουσες μητέρες να καταναλώνουν τρόφιμα που τα προμηθεύουν. Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά και η σόγια, μπορούν να ενισχυθούν με βιταμίνη Β12. Οι γυναίκες που δεν τρώνε προϊόντα που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με Β12 καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα χρειάζεται 2,6 mcg βιταμίνης Β12 και κατά τη γαλουχία, θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 2,8 mcg κάθε μέρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας του Γραφείου των συμπληρωμάτων διατροφής. Η χορήγηση μιας βρεφικής συνταγής που περιέχει Β12 μπορεί επίσης να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτής της κατάστασης μετά τη γέννηση.

Θεραπεία

Η θεραπεία για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σε βρέφος συνεπάγεται άμεση χορήγηση του B12 στο μωρό και τη μητέρα που θηλάζει, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of the Royal Society of Medicine”. Το βρέφος και η μητέρα θα λάβουν το καθένα μία ένεση βιταμίνης Β12 που περιέχει 1.000 mcg ή περισσότερο της βιταμίνης και η μητέρα θα συνεχίσει να λαμβάνει ενέσεις κάθε μήνα για να αυξήσει τα δικά της καταστήματα. Μετά την αρχική ένεση, το μωρό θα λαμβάνει συχνά τη μελλοντική βιταμίνη Β12 μέσω πηγών τροφής. Σε ορισμένα μωρά, η νευρολογική βλάβη είναι αρκετά σημαντική ώστε να μην επιλυθεί μετά τη θεραπεία.

Σκέψεις

Ένα μωρό που γεννιέται σε μια μητέρα με επαρκή B12 θα έχει κανονικά μια προσωπική προμήθεια που μπορεί να διαρκέσει περίπου 8 μήνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Kellymom. Μετά από αυτό το σημείο, το μωρό πρέπει να λαμβάνει αυτή τη θρεπτική ουσία μέσω του μητρικού γάλακτος της μητέρας του, μιας ενισχυμένης φόρμουλας ή πρόσφατα εισαγόμενων στερεών τροφών που προέρχονται από ζωικά προϊόντα.