Απώλεια βάρους μετά τη διακοπή των φαρμάκων ελέγχου των γεννήσεων

Τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων επιτρέπουν στις γυναίκες να ελέγχουν τη γονιμότητά τους εμποδίζοντας ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Το χάπι ελέγχου των γεννήσεων μπορεί επίσης να ρυθμίζει τους εμμηνορρυσιακούς κύκλους, το οποίο είναι χρήσιμο για γυναίκες με ακανόνιστες περιόδους, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ενδομητρίωση. Αν και το χάπι ελέγχου γεννήσεων έχει οφέλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να είναι αρκετά σημαντική για ορισμένες γυναίκες να διακόψουν το χάπι ή να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Παράγοντες ορμόνης

Αν και το κέρδος βάρους είναι μια πιθανή παρενέργεια όλων των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων, ορισμένα χάπια είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση βάρους από άλλα. Οι συνθετικές ορμόνες που βρίσκονται στα χάπια ελέγχου των γεννήσεων και κάποιες άλλες μορφές αντισύλληψης, όπως το ορμονικό ενδοφλέβιο, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στην αύξηση του σωματικού βάρους. Κάθε τύπος χάπι ελέγχου γεννήσεων περιέχει διαφορετική αναλογία και σύνθεση οιστραδιόλης και προγεστίνης. Η συνταγοποίηση ενός τύπου χάπι μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ενώ ένα άλλο χάπι μπορεί να μην είναι.

Αιτία αύξησης βάρους

Η αύξηση του βάρους από τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη όρεξη και κατακράτηση υγρών. Το οιστρογόνο στα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, γεγονός που προκαλεί αύξηση βάρους. Οι ορμόνες στα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί επίσης να διεγείρουν την όρεξή σας και η κατανάλωση περισσότερων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Διακοπή του ελέγχου των γεννήσεων

Συζητήστε με το γιατρό σας για την επιθυμία σας να σταματήσετε να παίρνετε τον έλεγχο των γεννήσεων. Μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει μια διαφορετική μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων που έχει λιγότερες παρενέργειες. Εάν επιλέξετε να σταματήσετε τη λήψη του χαπιού, ολοκληρώστε την τρέχουσα συσκευασία σας και μην ξεκινήσετε άλλη. Μπορεί να έχετε κανονικούς κύκλους εμμηνόρροιας αμέσως, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επαναληφθούν οι κανονικές περίοδοι.

Διατροφή

Πρέπει να κόψετε 500 έως 1.000 θερμίδες ημερησίως για να χάσετε τα συνιστώμενα 1-2 λίβρες κάθε εβδομάδα. Παρακολουθήστε όλα τα τρόφιμα που τρώτε, ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε πιο εύκολα τις κρυφές πηγές θερμίδων και να αναζητάτε τρόπους για να κόψετε θερμίδες. Φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά, τους ολικούς κόκκους, τα άπαχα κρέατα και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα και τα γλυκά και περιορίστε τα μεγέθη των μερίδων. Πίνετε περισσότερο νερό, το οποίο επίσης θα βοηθήσει να ξεπλύνετε κάθε υγρό που διατηρείται στα νεφρά.

Ασκηση

Η άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης να χάσετε οποιοδήποτε βάρος από τη λήψη ελέγχου των γεννήσεων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης στις περισσότερες ημέρες κάθε εβδομάδα. Η απόκτηση 60 έως 90 λεπτών αερόβιας άσκησης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα θα δημιουργήσει καλύτερα αποτελέσματα. Συμμετέχετε σε μέτρια άσκηση αντοχής ή ελαφριά ανύψωση βάρους δύο φορές την εβδομάδα · αυτό θα τονώσει τους μυς, που καίει περισσότερο λίπος.