Γιατί έχω πρόβλημα να χάσω βάρος;

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να περιορίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, και αυτές μπορεί να σχετίζονται με οτιδήποτε από τη διατροφή σας έως το επίπεδο δραστηριότητας σας για τα φάρμακα που παίρνετε. Η κατανόηση των πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για να χάσετε το υπερβολικό βάρος μόνιμα. Ωστόσο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για βοήθεια σχετικά με την απώλεια βάρους – ιδιαίτερα εάν έχετε προβλήματα υγείας – καθώς κάθε άτομο μπορεί να χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση.

Λειτουργία

Η απώλεια βάρους συνήθως λειτουργεί μέσω ενός ελλείμματος θερμίδων. Δημιουργώντας ένα έλλειμμα θερμίδων σημαίνει ότι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνετε κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα είναι μικρότερος από τον αριθμό θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα σας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BMI Calculator, 1 λίβρα σωματικού λίπους περιέχει περίπου 3.500 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δαπανήσετε 3.500 θερμίδες από ό, τι τρώτε, για να χάσετε 1 κιλό βάρος. Ένα έλλειμμα θερμίδων συνήθως δημιουργείται αυξάνοντας την ποσότητα άσκησης που κάνετε – και ως εκ τούτου τον αριθμό των θερμίδων που χρησιμοποιούνται – ή περιορίζοντας τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε.

Περιορισμοί

Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στο ιδανικό σας βάρος, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να χάσετε τα τελευταία λίβρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς μειώνεται το βάρος σας, μειώνονται επίσης οι θερμιδικές απαιτήσεις του σώματός σας. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε ακόμα περισσότερη άσκηση ή να περιορίσετε περαιτέρω την πρόσληψη θερμίδων για να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων. Άλλοι περιορισμοί στην απώλεια βάρους περιλαμβάνουν την ηλικία σας, το μεταβολισμό, τους γενετικούς παράγοντες και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ή το UMMC, το σύνδρομο Cushing και ο υποθυρεοειδισμός είναι δύο ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία. Τα ιατρικά ζητήματα που περιορίζουν τη σωματική κίνηση και τη δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλουν έμμεσα στην παχυσαρκία – εάν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσετε την άσκηση για να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων.

Expert Insight

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να σας δυσκολευτούν να χάσετε βάρος. Το UMMC αναφέρει ότι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά της τρικυκλικής ομάδας και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν όλα να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Εάν πάρετε τον ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων, αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και τη δυσκολία στην απώλεια βάρους. Ιατρικές Ειδήσεις Σήμερα αναφέρει ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2009 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ενέσιμο ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων έλαβαν 11 λίβρες. Κατά μέσο όρο σε διάστημα τριών ετών. Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι ένας τέτοιος ενέσιμος έλεγχος των γεννήσεων συνέβαλε επίσης σε μια μέση αύξηση της σωματικής λιπαρής σύνθεσης κατά 3,4% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Θεωρίες / Σκέψεις

Αν και είναι δελεαστικό να χάσετε βάρος το συντομότερο δυνατό, η δίαιτα συντριβής πιστεύεται ότι είναι αναποτελεσματική ως μέθοδος μακροχρόνιας απώλειας βάρους και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών αντί να χάσει λίπος. Είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε μια υγιή απώλεια βάρους περίπου 1 έως 2 κιλά. Ανά εβδομάδα με την πάροδο του χρόνου, συμβουλεύει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό θα αντιπροσωπεύει έλλειμμα 7000 θερμίδων κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Προειδοποίηση

Πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού προχωρήσετε σε σημαντικό τρόπο ζωής ή διαιτητικές αλλαγές. Το απροσδόκητο κέρδος βάρους ή η μεγάλη δυσκολία στην απώλεια βάρους μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο φυσικό ή ψυχολογικό πρόβλημα που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και διάγνωση. Επίσης, μην επιχειρήσετε να δημιουργήσετε ημερήσιο έλλειμμα θερμίδων μεγαλύτερο από 500 έως 1.000 θερμίδες. Οι καθημερινές σας απαιτήσεις σε θερμίδες θα εξαρτηθούν από το βάρος, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και το φύλο σας. Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, θεωρείται ανασφαλές για κάθε γυναίκα να περιορίσει την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων κάτω από 1.200. Για ένα αρσενικό το ελάχιστο ασφαλές επίπεδο είναι 1.800 θερμίδες.