Η επίδραση του gingko biloba στο add / adhd

Η διαταραχή υπερκινητικότητας λόγω έλλειψης προσοχής, πιο γνωστή ως ADHD, είναι μια διαταραχή συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες συγκέντρωσης και υπερδραστηριότητα. Τα άτομα με διαταραχή έλλειψης προσοχής ή ADD έχουν επίσης προβλήματα συγκέντρωσης, αλλά δεν υποφέρουν από υπερκινητικότητα. Και οι δύο καταστάσεις συμβαίνουν συχνά στην παιδική ηλικία, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ενήλικες. Η ADHD και η ADD συνήθως αντιμετωπίζονται με συμπεριφορική θεραπεία και φάρμακα που ενισχύουν την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Το βότανο ginkgo μπορεί να βελτιώσει την ψυχική οξύτητα, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland ή το UMMC, αλλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ και ότι η ADD λείπει. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το βότανο.

Το Ginkgo biloba είναι ένα από τα παλαιότερα είδη δέντρων στον κόσμο. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για να κάνουν φυτικά θεραπείες για διάφορες καταστάσεις, όπως άσθμα, καρδιαγγειακές παθήσεις, στρες και απώλεια ακοής. Η ιστοσελίδα του UMMC προσθέτει ότι μερικές φορές συμπεριλαμβάνεται σε βοτανικές θεραπείες για ADHD. Περιέχει πλήθος βιολογικά δραστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, φαινολών και αλκαλοειδών. Ωστόσο, δύο συστατικά που είναι γνωστά ως bilobalide και ginkgolides πιθανώς αποδίδουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα αυτού του βοτάνου, σύμφωνα με το Cancer Center Memorial Sloan-Kettering.

Μελέτες που εξετάζουν το ρόλο του ginkgo biloba στη θεραπεία της ADHD και της ADD είναι περιορισμένες. Τα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του 2010 της “Φυτοθεραπευτικής Έρευνας” δείχνουν ότι το ginkgo βελτιώνει τους παράγοντες απροσεξίας και ανωριμότητας σε ασθενείς με διαταραχή έλλειψης προσοχής. Ωστόσο, η μελέτη περιελάμβανε μόνο έξι ασθενείς. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου 2001 του περιοδικού “Journal of Psychiatry & Neuroscience” δείχνουν ότι το ginkgo biloba βελτιώνει τα συμπτώματα της ADHD σε παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών. Ωστόσο, το ginkgo biloba συνδυάστηκε με το αμερικανικό ginseng, οπότε είναι δύσκολο να πούμε αν το ginkgo έχει το ίδιο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιείται μόνο του.

Το Ginkgo biloba μπορεί να ληφθεί ως τσάι, βότανα, κάψουλες ή δισκία. Δεν υπάρχουν οδηγίες σχετικά με την ποσότητα που απαιτείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ADHD και ADD, αλλά η RxList δηλώνει ότι η λήψη 120 mg έως 600 mg ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε υγιείς νέους. Έχετε υπόψη ότι αυτό είναι μόνο μια κατευθυντήρια γραμμή. Η απαιτούμενη δόση μπορεί να εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και η γενική υγεία. Λάβετε περαιτέρω συμβουλές από το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας.

Το RxList αναφέρει ότι η κατάλληλη χρήση ginkgo είναι πιθανόν ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά προσθέτει ότι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο, δυσκοιλιότητα και στομαχικές διαταραχές. Μην χρησιμοποιείτε αυτό το βότανο εάν έχετε μια αιμορραγική διαταραχή, καθώς μπορεί να έχει αντιπηκτικά αποτελέσματα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μώλωπα και αιμορραγίας. Η χρήση του αντενδείκνυται επίσης στις διαταραχές των κρίσεων. Μπορεί να αλληλεπιδράσει ή να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που μπορεί να παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικών και της αντικαταθλιπτικής φλουοξετίνης.

Ιδιότητες και Πιθανά Οφέλη

Αποτελεσματικότητα

Διαχείριση

Σκέψεις