Ποια είναι η λειτουργία των αμινοξέων στο ανθρώπινο σώμα;

Τα αμινοξέα δημιουργούν πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες είναι μακροθρεπτικά που διατηρούν τη ζωή. Ωστόσο, απλά καλώντας τα αμινοξέα τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης δεν αποδίδουν την αξία τους. Ενώ μερικά αμινοξέα παράγουν μόνο πρωτεΐνες, άλλοι γεμίζουν μια ποικιλία ρόλων, από την υποστήριξη του μεταβολισμού στην προστασία της καρδιάς σας. Το σώμα σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα για την ενέργεια όταν στερούνται υδατάνθρακες και λίπη.

Όταν τα κύτταρα χρειάζονται πρωτεΐνη, ακολουθούν τις οδηγίες από το DNA που καθορίζουν τα συγκεκριμένα αμινοξέα και τη σειρά με την οποία πρέπει να συνδεθούν για να δημιουργήσουν την πρωτεΐνη. Το DNA εξαρτάται από ένα άλλο μακρομόριο – το RNA – για να κάνει την πρωτεΐνη. Το RNA παίρνει ένα αντίγραφο του κώδικα από το DNA σας, αφήνει το κύτταρο, βρίσκει τα αμινοξέα και τα φέρνει πίσω στο κελί, όπου δεσμεύονται σε μια αλυσίδα. Κάθε αμινοξύ πρέπει να είναι διαθέσιμο τη στιγμή που χρειάζεται ή η πρωτεΐνη δεν θα συντεθεί. Όταν η αλυσίδα είναι πλήρης, αναστρέφει και διπλώνει σε ένα εξειδικευμένο σχήμα. Η χημική δομή κάθε αμινοξέος ελέγχει το τελικό σχήμα και το σχήμα καθορίζει τη λειτουργία της πρωτεΐνης.

Αρκετά αμινοξέα παράγουν νευροδιαβιβαστές, αλλά δύο καλά γνωστά παραδείγματα είναι τα αμινοξέα τρυπτοφάνη και τυροσίνη. Η τρυπτοφάνη παράγει σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τις διαθέσεις σας και κάνει την ορμόνη μελατονίνη. Η τυροσίνη χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της νορεπινεφρίνης και της αδρεναλίνης. Η τρυπτοφάνη και η τυροσίνη ανταγωνίζονται μεταξύ τους για πρόσβαση στον εγκέφαλό σας. Όταν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες, περισσότερη τρυπτοφάνη εισέρχεται στον εγκέφαλό σας και σας κάνει να νυσταγμένο. Ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες αυξάνει την ποσότητα τυροσίνης στον εγκέφαλό σας, η οποία σας δίνει περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Franklin.

Το σώμα σας χρησιμοποιεί το αμινοξύ αργινίνη για να κάνει το νιτρικό οξείδιο. Το οξείδιο του αζώτου βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τους μυς στα αιμοφόρα αγγεία σας Παράγεται στους μυς της καρδιάς, όπου ρυθμίζει τις συστολές. Μπορεί επίσης να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες σας. Το οξείδιο του αζώτου είναι το δραστικό συστατικό της νιτρογλυκερίνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της στηθάγχης ή τον θωρακικό πόνο που προκαλείται από στεφανιαία νόσο.

Το σώμα σας προτιμά να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λίπη για ενέργεια, αλλά όταν είναι απαραίτητο, μεταβολίζονται τα αμινοξέα για ενέργεια. Τρία αμινοξέα – γλουταμινικό οξύ, κυστεΐνη και γλυκίνη – συνδυάζονται για να σχηματίσουν γλουταθείο, το οποίο είναι ένα αντιοξειδωτικό. Το αμινοξύ ιστιδίνη κάνει τα ένζυμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρούν υγιή νεύρα. Η τυροσίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών, ενώ η μεθειονίνη παράγει SAMe ή S-αδενοσυλομεθειονίνη. Το SAMe είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του DNA και των νευροδιαβιβαστών.

Το σώμα σας μπορεί να κάνει 11 από τα αμινοξέα που χρειάζεται. Τα άλλα εννέα πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή σας. Τα τρόφιμα που περιέχουν μια συγκεκριμένη ποσότητα και των εννέα ονομάζονται πλήρεις πρωτεΐνες. Τα ζωικά προϊόντα, η σόγια και το quinoa περιέχουν πλήρη πρωτεΐνη. Τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα στερούνται επαρκούς ποσότητας ενός ή περισσοτέρων από τα εννέα αμινοξέα. Ποιο από τα τρόφιμα στερείται, θα πάρετε από ένα άλλο εάν τρώτε μια ποικιλία τροφών και καταναλώνετε το συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα πρωτεϊνών: 46 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες και 56 γραμμάρια για τους άνδρες.

Δημιουργία πρωτεΐνης

Συνθέστε τους νευροδιαβιβαστές

Προστατεύστε την καρδιαγγειακή υγεία

Μεταβολισμός και άλλοι ρόλοι

Συστάσεις και Πηγές