Ποια είναι τα ορατά λίπη;

Όλα τα λίπη στη διατροφή σας ταξινομούνται ως ορατά ή αόρατα λίπη. Τα λίπη που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα ή την προσθήκη στις τροφές σας είναι ορατά λίπη, ενώ εκείνα που συμβάλλουν στη γεύση και τη γεύση ενός φαγητού, αλλά δεν μπορείτε να δείτε, είναι αόρατα λίπη. Τόσο τα ορατά όσο και τα αόρατα λίπη είναι φυσικά παρόντα σε πολλά τρόφιμα. Ανεξάρτητα από τη μορφή, όλα τα λίπη είναι συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας που παρέχουν 9 θερμίδες σε κάθε γραμμάριο λίπους που τρώτε. Με τον περιορισμό της πρόσληψης ορατού λίπους, μπορείτε να μειώσετε τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνονται.

Πηγές ορατού λίπους

Τα ορατά λίπη είναι προφανώς οικεία και προέρχονται από διάφορες πηγές. Βούτυρο, λαρδί, λίπος, μαργαρίνη, ghee ή διαυγές βούτυρο και κρέμα είναι μερικά από τα ορατά λίπη που είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Όλα τα είδη λαδιών μαγειρικής και σαλάτας, συμπεριλαμβανομένων των ελαιολάδων, των ελαιοκράμβων και των ηλιέλαιων, είναι επίσης ορατά λίπη που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Εκτός από αυτές τις πηγές ορατού λίπους που μπορείτε να αγοράσετε από τους διαδρόμους του παντοπωλείου σας, υπάρχουν μερικά ορατά λίπη στα κομμάτια του κρέατος, του μπέικον και του δέρματος των πουλερικών.

Πηγές αόρατου λίπους

Όταν τα ορατά λίπη χρησιμοποιούνται για να μαγειρεύουν τα τρόφιμα, γίνονται αναπόσπαστο μέρος του φαγητού και στη συνέχεια ονομάζονται αόρατα λίπη. Αυτά περιλαμβάνουν τα λίπη που υπάρχουν σε πολλά αγαπημένα σνακ και ερήμους όπως τσιπς πατατών, μπισκότα, κέικ, ντόνατς, αρτοσκευάσματα, παγωτά και σοκολάτα. Τα αόρατα λίπη είναι η κύρια πηγή ενέργειας σε τρόφιμα όπως μπιφτέκια, πατάτες, πίτσες, τυρί, μεταποιημένα κρέατα και γεύματα. Τα αυγά, το γάλα, οι καρύδες και οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης αόρατο λίπος.

Κορεσμένα λιπαρά

Τα λιπαρά οξέα που συνθέτουν ορατά και αόρατα λίπη είναι υπεύθυνα για το χαρακτηριστικό του λίπους και την επίδραση του λίπους στην υγεία σας. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι κυρίως παρόντα σε ορατά λίπη από ζωικές πηγές, όπως το βούτυρο, το κρέας και το λίπος γάλακτος, αν και τα έλαια από καρύδα, φοίνικα και φοινικοπυρήνες είναι επίσης πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αυξάνοντας τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών. Πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ορατών λιπών που περιέχουν κορεσμένα λίπη για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά

Τα λάδια κανολαίων, ελιάς και φυστικιών περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου καθώς μειώνουν τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης στο αίμα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε έλαια όπως το κέλυφος, το καλαμπόκι, το κρόκο και το ηλιέλαιο συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια και σογιέλαιο. Ωστόσο, ο περιορισμός της πρόσληψης ορατών λιπών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων ή ακόμα και καρκίνου.