Τα αποτελέσματα της δίαιτας αυγών

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικούς τύπους δίαιτας με την ελπίδα να χάσουν λίπος, πολλοί έχουν στραφεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «διατροφή αυγών». Ενώ η έννοια της κατανάλωσης τίποτα εκτός από τα αυγά μπορεί να ακούγεται ελκυστική σε μερικούς, λίγοι καταλαβαίνουν τις πραγματικές φυσιολογικές επιπτώσεις που αυτός ο τύπος δίαιτας μπορεί να επικαλεστεί στο σώμα. Πριν από την έναρξη μιας τόσο δραστικής δίαιτας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από τους οποίους λειτουργεί αυτός ο τύπος διατροφής.

Ταχεία απώλεια βάρους νερού

Το πρώτο αποτέλεσμα που θα έχει η διατροφή των αυγών στο σώμα σας είναι η ταχεία μείωση του βάρους του νερού. Πολλοί άνθρωποι συχνά γίνονται πολύ ενθουσιασμένοι καθώς η αρχική απώλεια βάρους είναι πολύ γρήγορη και συχνά σφάλμα αυτή την απώλεια βάρους για το λίπος. Δυστυχώς, το λίπος χρειάζεται πολύ χρόνο για να καεί, και δεν αντιπροσωπεύει ουσιαστικά καμία από τις αρχικές απώλειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διατροφή αυγών είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, οι οποίες δεσμεύουν το νερό και το αποθηκεύουν στο σώμα σας. Καθώς καταναλώνετε λιγότερους υδατάνθρακες και τα καταστήματα γλυκογόνου σας αρχίζουν να εξαντλούνται, χάνετε μεγάλο μέρος του νερού. Μόλις αρχίσετε να επιστρέφετε στις συνήθεις διατροφικές συνήθειες, αυτό το βάρος νερού θα επανέλθει.

Πιθανή λήθαργος

Ένα άλλο σύμπτωμα που πολλοί άνθρωποι συχνά υποβάλλονται όταν αρχίζει η διατροφή των αυγών είναι λήθαργος. Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση των υδατανθράκων σημαίνει ότι λιγότερη γλυκόζη θα είναι διαθέσιμη για τον εγκέφαλό σας και το σώμα σας θα αναγκαστεί να στραφεί σε κετόνες για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο. Στην αρχή, οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ζάλη και πολύ πιο κουρασμένοι, που συχνά στερούνται την ενέργεια για άσκηση. Ευτυχώς, όμως, ο οργανισμός είναι πολύ καλός στην προσαρμογή και θα ρυθμίσει τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη χρήση των κετονών. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μετά από λίγες ημέρες λήθαργου, τα επίπεδα ενέργειας τους επιστρέφουν στο φυσιολογικό και περιστασιακά μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερα από ό, τι όταν έτρωγαν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων.

Μειωμένη σωματική απόδοση

Ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα που θα εμφανίζεται πάντα σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι μια προσωρινή μείωση της απόδοσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή καυσίμου του σώματος και είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης στις σωματικές δραστηριότητες. Καθώς συνεχίζετε να μειώνετε την πρόσληψη υδατανθράκων, τα αποθέματα γλυκογόνου σας εξαντλούνται και το σώμα σας θα πρέπει να βασίζεται στο λίπος και τα αμινοξέα για καύσιμα, κάτι που είναι μια λιγότερο αποτελεσματική διαδικασία. Για όσους ανταγωνίζονται στον αθλητισμό, η διατροφή των αυγών θα είναι μια πολύ κακή επιλογή, καθώς θα μειώσει σημαντικά την ικανότητά σας να εκτελείτε με τον καλύτερο τρόπο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, η μείωση της απόδοσης δεν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς τα επίπεδα απόδοσης θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά την επανέναρξη της κανονικής δίαιτας.

Διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της δίαιτας των αυγών σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές δίαιτες είναι η ικανότητά της να βοηθά στη διατήρηση της άπαχης σωματικής μάζας. Πολλές δίαιτες που ακολουθούν τις κυβερνητικές οδηγίες είναι συχνά πολύ υψηλές σε υδατάνθρακες και χαμηλές σε πρωτεΐνες, ενώ η διατροφή αυγών είναι το αντίθετο. Αυτό είναι επωφελές, καθώς η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της άλιπης σωματικής μάζας κατά τη διάρκεια ενός θερμιδικού ελλείμματος (Βλέπε Αναφορά 2). Η πρωτεΐνη στα αυγά είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς η πρωτεΐνη των αυγών είναι η μόνη πρωτεΐνη που έχει μια τέλεια βαθμολογία 100 για τη βαθμολογία της Βιολογικής Αξίας και μια τέλεια βαθμολογία 1,0 για το Βαθμό Αμινοξέων Διόρθωσης της Πρωτεΐνης για Διόγκωση Πρωτεΐνης. Επειδή η διατήρηση της άλιπης σωματικής μάζας είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους υγείας και μεταβολισμού, η μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες της δίαιτας των αυγών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνες των πιο παραδοσιακών δίαιτων.

Απώλεια λίπους

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα και επιδιωκόμενα αποτελέσματα της διατροφής αυγών είναι απώλεια λίπους. Η διατροφή αυγών λειτουργεί καλά για να επικαλεστεί απώλεια λίπους απλά λόγω της σημαντικής μείωσης της συνολικής θερμιδικής κατανάλωσης που θα επικαλεσθεί. Πρώτον, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των αυγών θα οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας θερμίδων που απαιτείται για να αισθανθεί πλήρης, καθώς η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο κορεσμένη από άλλα μακροθρεπτικά συστατικά. Τα αυγά θα αυξήσουν επίσης την απώλεια λίπους αυξάνοντας το μεταβολισμό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη αυξάνει τη μεταγευματική θερμογένεση πολύ περισσότερο από άλλους τύπους μακροθρεπτικών συστατικών. Με τη μείωση της ποσότητας θερμίδων που λαμβάνετε, ενώ παράλληλα αυξάνετε την ποσότητα θερμίδων που κάψετε σε κατάσταση ηρεμίας, με την πάροδο του χρόνου η διατροφή των αυγών θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια λίπους.