Τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης πορτοκαλιών

Όπως και με άλλα φρούτα, τα πορτοκάλια θεωρούνται γενικά υγιή. Τα πορτοκάλια δεν περιέχουν λίπος, έχουν μέτρια χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και περιέχουν πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Τα πορτοκάλια μπορεί να μην είναι ιδανικά για όλα τα διατροφικά σχέδια και η κατανάλωση πορτοκαλιών μπορεί να έχει μειονεκτήματα για εσάς. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αλλάξετε τη διατροφική σας πρόσληψη.

Έλλειψη λίπους

Τα πορτοκάλια δεν παρέχουν κανένα διαιτητικό λίπος. Αν και αυτή η θρεπτική ουσία είναι υψηλή σε θερμίδες – κάθε γραμμάριο λίπους παρέχει 9 θερμίδες, σε σύγκριση με 4 σε γραμμάρια υδατανθράκων ή πρωτεϊνών – μπορεί να είναι υγιής. Το σώμα σας χρειάζεται διατροφικό λίπος για να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες και το λίπος διατροφής παρέχει επίσης ενέργεια για άσκηση αντοχής και βοηθά στην πήξη του αίματος και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έτσι, η έλλειψη λίπους μπορεί να είναι επιζήμια, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε πορτοκάλια για να αντικαταστήσετε τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, που παρέχουν υγιή λίπη.

Χαμηλή σε ίνες

Εάν είστε δίαιτα, τρώγοντας ίνες μπορεί να είναι επωφελής, καθώς παρέχει συναισθήματα κορεσμού. Ωστόσο, τα πορτοκάλια είναι σχετικά χαμηλά σε ίνες, με μόλις 2 g σε ένα πορτοκάλι 100 g. Εκτός από το να σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις, οι ίνες βοηθούν στη διαχείριση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και βοηθούν στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου. Έτσι, τρώγοντας πορτοκάλια στη θέση των τροφίμων υψηλότερα σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι επιζήμια για την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία.

Χαμηλή σε πρωτεΐνες

Η κατανάλωση πορτοκαλιών μπορεί να είναι επιζήμια επειδή είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Ένα πορτοκάλι 100 g περιέχει μόνο 1 g πρωτεΐνης, μια θρεπτική ουσία που χρειάζεται το σώμα σας για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ακεραιότητας των μυών, του δέρματος και άλλων σωματικών ιστών. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους. Λόγω της σημασίας των πρωτεϊνών, η κατανάλωση πορτοκαλιών αντί για ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας.

Υψηλή σε ζάχαρη

Ενώ τα πορτοκάλια δεν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, ο καρπός εξακολουθεί να είναι πλούσιος σε ζάχαρη, ένας απλός υδατάνθρακας. Οι απλοί υδατάνθρακες παρέχουν μικρότερη διάρκεια ενέργειας από τους πολύπλοκους υδατάνθρακες και η ζάχαρη μπορεί επίσης να προωθήσει τη φθορά των δοντιών. Επιπλέον, η ζάχαρη έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού “The Journal of Nutrition”, τα τρόφιμα που καταναλώνουν υψηλότερες βαθμολογίες γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο στην απώλεια βάρους.

Τα πορτοκάλια περιέχουν ελάχιστα επίπεδα αμινοξέων, τα οποία βοηθούν στην κατασκευή και επισκευή των κυττάρων και στην ενεργοποίηση των ενζύμων και των ορμονών. Τα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αύξηση μυών και αθλητικές επιδόσεις · η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του Φεβρουαρίου 2009 του περιοδικού “The Journal of Nutrition”, ένα αμινοξύ, αργινίνη, μπορεί να προάγει αυξήσεις της άλιπης μυϊκής μάζας και μειώσεις στο σωματικό λίπος.

Αν και τα πορτοκάλια παρέχουν μια σειρά από βιταμίνες, έχουν χαμηλά ορυκτά. Τα πορτοκάλια δεν περιέχουν σχεδόν σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο ή φώσφορο.

Χαμηλό σε αμινοξέα

Χαμηλή σε μέταλλα