Τι βλέπει το μωρό στη μήτρα σε 33 εβδομάδες;

Στις 33 εβδομάδες, είστε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Ο ενθουσιασμός είναι κτίριο, αλλά και η δυσφορία. Ευτυχώς, έχετε λιγότερους από δύο μήνες μέχρι να φτάσετε στο σήμα των 40 εβδομάδων. Οι πιθανότητες είναι υψηλές που αισθάνεσαι ακόμη και λίγα κλοτσιές από το μωρό σου, του οποίου το ταχέως αναπτυσσόμενο σώμα είναι σχεδόν έτοιμο για τον έξω κόσμο.

Η εμφάνιση του μωρού σας

Στις 33 εβδομάδες το αναπτυσσόμενο μωρό σας είναι πιθανό να έχει μήκος περίπου 17 εκατοστά και να ζυγίζει λίγο περισσότερο από 4 κιλά, σύμφωνα με το Pregnancy.org. Παίρνει επίσης τη χαρακτηριστική λιτότητα του μωρού, σύμφωνα με το BabyCentre UK, καθώς το λίπος συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα. Τα βλέφαρα του μωρού ανοίγουν τώρα κατά περιόδους. Η κηλίδα που ονομάζεται lanugo που καλύπτει το δέρμα του μωρού σας αρχίζει να εξαφανίζεται.

Η εσωτερική ανάπτυξη του μωρού σας

Τα οστά του μωρού σκληρύνουν ολόκληρο το σώμα εκτός από το κρανίο, το οποίο παραμένει εύκαμπτο και δεν συγχωνεύεται πλήρως – επιτρέποντας έτσι στο κεφάλι να περνά πιο εύκολα μέσα από το κανάλι γέννησης όταν είναι σωστός ο χρόνος. Εάν το μωρό σας είναι αγόρι, οι όρχεις του αρχίζουν την κάθοδο του από την κοιλιά του στο όσχεο του, σύμφωνα με το Pregnancy.org.

Οι ενέργειες του μωρού σας

Καθώς η εγκυμοσύνη σας εισέρχεται στις τελευταίες εβδομάδες, το μωρό σας αναπτύσσει μερικές από τις ικανότητες που θα χρειαστεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα. Οι πνεύμονες ετοιμάζονται να εργαστούν. Περιοδικά, σύμφωνα με το Pregnancy.org, παίρνει μια βαθιά ανάσα – όχι αέρα, αλλά νερό – καθώς το οξυγόνο εξακολουθεί να προέρχεται από τον πλακούντα σε αυτό το στάδιο. Καθώς οι νευρώνες και οι συνάψεις χτίζουν στον εγκέφαλο, το μωρό σας μπορεί να ασκεί ακόμη και την κατάποση και το πιπίλισμα.

Τι είναι αυτό το στάδιο για εσάς

Με αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, το μωρό σας έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να σας προκαλέσει κάποιους σοβαρούς πόνους και πόνο. Η εύρεση ενός άνετου τρόπου να καθίσετε μπορεί να είναι δύσκολος, και ο ύπνος μπορεί να είναι και πρόκληση. Ο περίπατος σου μπορεί να μετατραπεί σε ένα κούτσουρο. Μέχρι το τέλος κάθε ημέρας, τα πόδια και οι αστραγάλου σας μπορεί να διογκωθούν σημαντικά. Και μπορεί να αισθανθείτε μούδιασμα και πόνο στα χέρια, τα δάχτυλά σας και τους καρπούς σας, σύμφωνα με το BabyCenter. Οι ιστοί διατηρούν μερικές φορές αρκετό υγρό για να πιέσουν τα νεύρα μέσα στην περιοχή του καρπιαίου τούνελ. Ένας νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει αυτή την προσωρινή κατάσταση.

Βιωσιμότητα

Από τα μωρά που γεννήθηκαν στις 32 ή 33 εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, 98 τοις εκατό επιβιώνουν, σύμφωνα με τον Μάρτιο του Ντιμς. Κάποιοι μπορούν να αναπνεύσουν και να τρέφονται μόνοι τους, αλλά άλλοι χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και σωλήνα τροφοδοσίας. Μακροπρόθεσμα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο από ό, τι τα μωρά της μάθησης και τα προβλήματα συμπεριφοράς. “Ένα μωρό που γεννιέται επτά εβδομάδες νωρίτερα είναι σημαντικά μικρότερο από το ένα σε πλήρη θητεία, καθώς το σωματικό βάρος συγκεντρώνεται στις τελευταίες εβδομάδες της μήτρας”, λέει η Dr. Karen Sadler, παιδίατρος στην περιοχή της Βοστώνης στο άρθρο της για το BabyZone. “Τα βρέφη αυτής της ηλικίας μπορεί να είναι υποτονικά τροφοδότες, ικανά να παίρνουν μόνο πολύ μικρά ποσά σε μια τροφή και να χρησιμοποιούν μεγάλη ενέργεια για να το κάνουν, έτσι ώστε το μεταγεννητικό κέρδος βάρους μπορεί να είναι ένα ζήτημα.