Το στεφάνι μπάσκετ: μια ιστορία

Το μπάσκετ έχει μια μακρά, πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το στεφάνι πρωτοεμφανίστηκε. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για να παίξει το άθλημα, συμπεριλαμβανομένης της μπάλας και του στεφάνου, έχει εξελιχθεί από ένα ακατέργαστο καλάθι σε ένα τεχνολογικά προηγμένο χείλος που έχει κατασκευαστεί για ανθεκτικότητα και απόδοση.

Ο James Naismith, ο εφευρέτης του μπάσκετ, γεννήθηκε το 1861. Μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά και αργότερα παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ. Ο Ναίσμιθ μετακόμισε στη Μασαχουσέτη το 1891 για να εργαστεί στη σχολή εκπαίδευσης YMCA στο Σπρίνγκφιλντ, όπου εφευρέθηκε το άθλημα. Τα πρώτα στεφάνια καλαθοσφαίρισης ήταν τα καλάθια ροδάκινων που καρφώθηκαν σε μια υπερυψωμένη πίστα.

Το καλάθι του ροδάκινου αντικαταστάθηκε από ένα μεταλλικό χείλος και το δίχτυ περίπου μια δεκαετία μετά την εμφάνιση του αθλήματος. Το δίχτυ ήταν κλειστό στο κάτω μέρος, όπως και το καλάθι ροδάκινου, οι παίκτες έπρεπε να ανέβουν και να πάρουν τη μπάλα από το δίχτυ κάθε φορά που κάποιος σκόραρε. Ωστόσο, μέχρι το 1906, το κάτω μέρος του διχτυού κόπηκε για να επιτρέψει την μπάλα να πέσει μέσα από το στεφάνι. Τα πρώτα μοντέρνα μπάσκετ ήταν κατασκευασμένα από κομμάτια από δέρμα ραμμένα μαζί με ελαστικό κύπελλο μέσα.

Η Αμερικανική Ένωση Μπάσκετ, ή η ABL, ήταν το πρώτο επιτυχημένο πρωτάθλημα υπέρ μπάσκετ. Έτρεξε από το 1925 έως το 1931. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρησιμοποιήθηκαν στεφάνες μπάσκετ της σύγχρονης εποχής, συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών ζαντών, δίχτυα και σανίδες. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκαν αποσπώμενες ζάντες και τα backboards ήταν μικρότερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην Εθνική Ένωση Μπάσκετ, η οποία ξεκίνησε το 1948, όταν η Εθνική Ένωση Μπάσκετ σε συνδυασμό με την Ένωση Μπάσκετ της Αμερικής.

Το 2011, οι κανόνες NBA δηλώνουν ότι η διάμετρος του στεφάνου μπάσκετ πρέπει να είναι 18 ίντσες. Αυτό μετράται από το εσωτερικό του δακτυλίου. Το δίχτυ μπορεί να έχει μήκος μεταξύ 15 και 18 ιντσών. Το χείλος πρέπει να είναι 10 πόδια από το πάτωμα. Η πλάκα του στεφάνου μπορεί να είναι είτε 6 πόδια πλάτος έως 3,5 πόδια ψηλό, ή 6 πόδια πλάτος έως 4 πόδια ψηλό. Τα σύγχρονα στεφάνια έχουν επίσης ένα αποσπώμενο χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο χείλος να κάμπτεται όταν ένας παίκτης κουνιέται την μπάλα, μειώνοντας τις πιθανότητες να χτυπήσει το χείλος ή να σπάσει το πλαίσιο.

Αρχές

Εξέλιξη

Επαγγελματικά Πρωταθλήματα

Σύγχρονη Ημέρα