Άνω μέλασμα του χείλους

Αν και το μέλασμα στο άνω χείλος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, αναπτύσσεται συνήθως στις νεότερες γυναίκες. Επιπλέον, φαίνεται τόσο συχνά κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης ότι αναφέρεται συχνά ως “η μάσκα της εγκυμοσύνης”. Επειδή το μέλασμα μπορεί να είναι ενοχλητικό και δύσκολο να κρυφτεί, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι προκαλεί την πάθηση και πώς Μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί.

Συμπτώματα

Το Melasma μπορεί να προκαλέσει καστανόχρωμα γκρίζα μπαλώματα χρωστικής που αναπτύσσονται στο πρόσωπο και στο σώμα. Εκτός από το άνω χείλος, τα σημεία μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στη μύτη, το πηγούνι, τα μάγουλα, το μέτωπο, το λαιμό και τα χέρια. Το Melasma εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δηλώνει ότι μόνο το 10% αυτών που πάσχουν από την πάθηση του δέρματος είναι άνδρες. Επιπλέον, οι άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα, όπως εκείνοι της Ινδίας, της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής ή της Ασίας, μπορούν να αναπτύξουν melasma ευκολότερα.

Αιτίες

Αν και η αιτία του μελάσματος δεν είναι σήμερα γνωστή, προκαλείται συχνά από διακυμάνσεις των ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνων. Διαταραχές των ορμονών μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν χρησιμοποιούνται από του στόματος φάρμακα ελέγχου των γεννήσεων και όταν υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης λόγω εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, οι άνθρωποι που συχνά εκτίθενται στον ήλιο, όπως αυτοί που ζουν σε τροπικά κλίματα, τείνουν να αναπτύσσουν αυτή την κατάσταση του δέρματος πιο συχνά.

Θεραπεία

Το Melasma συχνά σταδιακά εξασθενεί μόνο του, ειδικά μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών από του στόματος. Ωστόσο, εάν δεν το κάνει, ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει κρέμα ή αλοιφή για τη θεραπεία της κατάστασης. Τα ενεργά συστατικά συχνά περιλαμβάνουν υδροκινόνη, γλυκολικό οξύ, τρετινοΐνη, ασεαϊϊκό οξύ, κωικό οξύ ή κορτικοστεροειδή. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με υδροκινόνη για να ενθαρρύνουν την απολέπιση του δέρματος. Εκτός από τα τοπικά φάρμακα, ένας δερματολόγος μπορεί επίσης να εκτελέσει μια διαδικασία μικροδιαβροχής, χημική φλούδα ή θεραπεία με λέιζερ για να θεραπεύσει το μέλασμα.

Πρόληψη

Η χρήση του αντιηλιακού κάθε μέρα δεν μπορεί μόνο να αποτρέψει την ανάπτυξη του μελάσματος, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσει μακριά τις ρυτίδες και άλλες σοβαρές απειλητικές για τη ζωή συνθήκες του δέρματος, όπως ο καρκίνος. Το AAD συνιστά τη χρήση αντηλιακού που είναι ευρύ φάσμα, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB. Για βέλτιστη προστασία, είναι σημαντικό να επιλέξετε SPF τουλάχιστον 30. Εφαρμόστε το αντηλιακό περίπου 30 λεπτά πριν βγείτε έξω.

Σκέψεις

Παρόλο που η μελάσα μπορεί να ξεθωριάζει μόνη της μετά τη διακοπή των από του στόματος αντισυλληπτικών φαρμάκων ή τη γέννηση, μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει την επιστροφή της αν εγκυμονούσε ξανά ή επανεκκινεί τον έλεγχο των γεννήσεων. Για να αποφύγετε την επιδείνωση του μελάσματος στο άνω χείλος, αποφύγετε τη χρήση ερεθιστικών καλλυντικών, καθαριστικών προσώπου, μάσκες ή θεραπειών. Επιπλέον, ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του δερματολόγου σας για να αποφύγετε παρενέργειες όπως ο ερεθισμός του δέρματος.