Τι πρέπει να φάω μετά από μια προπόνηση το πρωί;

Αφού παρακινήσετε τον εαυτό σας να ξεφύγει από το κρεβάτι και να χτυπήσει το γυμναστήριο, αισθάνεστε σαν να είστε στο σωστό δρόμο για να βελτιώσετε την ικανότητά σας. Ένα θρεπτικό, μετα-προπόνηση πρωινό γεύμα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, και που καταναλώνεται μέσα σε δύο ώρες μετά την προπόνηση σας θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε πιο γρήγορα και θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια για την επόμενη προπόνηση σας. Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και υγρών με νάτριο και κάλιο θα συμβάλει επίσης στην ενυδάτωση και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται από τον ιδρώτα.

Χρόνος διατροφής

Ο χρόνος του γεύματος μετά την προπόνηση μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με αυτό που τρώτε. Τρώτε αμέσως μετά την προπόνηση το πρωί αυξάνει το μυϊκό γλυκογόνο ή τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες, περισσότερο από αν περιμένετε δύο ώρες για φαγητό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Διεθνές Περιοδικό της Αθλητικής Ιατρικής». Η άσκηση αυξάνει την ποσότητα γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα, Που απορροφάται από το μυ. Οι μύες σας χρησιμοποιούν αυτή τη γλυκόζη για καύσιμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μέσα στην πρώτη ή δύο ώρες μετά την προπόνηση, οι μύες σας εξακολουθούν να παίρνουν γλυκόζη με υψηλό ρυθμό και εάν τρώτε ένα γεύμα, οι μύες σας παραλαμβάνουν αυτή τη γλυκόζη και την μετατρέπουν σε γλυκογόνο, συμπληρώνοντας τα αποθέματα καυσίμων που χάσατε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η πιο αποτελεσματική πηγή καυσίμων για τους μύες σας, ιδιαίτερα κατά την άσκηση υψηλής έντασης. Μια σκληρή προπόνηση το πρωί εξαντλεί τα καταστήματα μυϊκού γλυκογόνου. Το σώμα σας διασπά επίσης το γλυκογόνο που αποθηκεύεται στο ήπαρ σας ενώ κοιμάστε, οπότε αν επεξεργαστείτε το πρώτο πράγμα το πρωί, αυτά τα ηπατικά καταστήματα εξαντλούνται επίσης. Επομένως, το πρωινό γεύμα σας μετά την προπόνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε υδατάνθρακες, όπως φρυγανιά, φρούτα, πλιγούρι βρώμης, πατάτες ή δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό συστατικό του γεύματος μετά την προπόνηση επειδή παρέχει αμινοξέα, τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία για την αποκατάσταση των μυϊκών βλαβών που προκαλούνται από την άσκηση. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Medicine and Science in Sport and Exercise» έδειξε ότι οι αθλητές που έπιναν ένα ποτό που περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αύξησαν τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου περισσότερο από ό, τι όταν έπιναν ένα που περιέχει μόνο υδατάνθρακες. Περιλάβετε μια πηγή πρωτεΐνης, όπως τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή χωρίς λιπαρά στο γεύμα σας μετά το πρωινό. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε πηγές πρωτεΐνης που δεν συνδέονται παραδοσιακά με το πρωινό, όπως άπαχη μπριζόλα, φραγκοστάφυλο ή φασόλια.

Ηλεκτρολύτες

Η βαριά εφίδρωση εξαντλεί τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες εκτελούν λειτουργίες όπως η ρύθμιση της ισορροπίας υγρών και της συστολής των μυών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία και τη βέλτιστη απόδοση προπόνησης. Πολλά τρόφιμα περιέχουν άφθονες ποσότητες νατρίου, αλλά φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φράουλες, καρπούζι, αγγούρι και ντομάτες, θα σας βοηθήσουν να σας ενυδατώσουμε, παρέχοντας ταυτόχρονα κάλιο. Η κατανάλωση 100% χυμού φρούτων μπορεί επίσης να σας διευκολύνει να ανανεώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες, εάν αγωνίζεστε με πόσιμο καθαρό νερό αμέσως μετά την άσκηση.