Ασθένεια του θυρεοειδούς και δυσανεξία στη λακτόζη

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να μην φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ ασθένειας του θυρεοειδούς και δυσανεξίας στη λακτόζη. Η ασθένεια του θυρεοειδούς είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος · το σώμα αναγνωρίζει λανθασμένα έναν αδένα ή ιστό όπως ο θυρεοειδής ως «εχθρό» και επιτίθεται είτε καταστρέφοντας τον αδένα είτε προκαλώντας δυσλειτουργία του. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια δυσανεξία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που απορρέει από την ανικανότητα να αφομοιώσει τη ζάχαρη γάλακτος. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια κατάσταση προκαλεί την άλλη, αλλά υπάρχουν κάποιες σχέσεις μεταξύ τους.

Προβλήματα θυρεοειδούς

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών – που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός – καθώς και οζίδια θυρεοειδούς, καρκίνο του θυρεοειδούς, βήχας – αυξημένος θυρεοειδής αδένας – και παραγωγή υπερβολικής θυρεοειδικής ορμόνης, που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός ή νόσο του Grave. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς τείνουν να αναπτύσσονται αργά, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή από την αρχή και είναι πιθανότερο να επηρεάσουν τις γυναίκες από τους άνδρες. Ο υποθυρεοειδισμός και η νόσο του Grave έχουν αμφότερα συνδεθεί με τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη ή η έλλειψη λακτάσης είναι μια δυσάρεστη αλλά όχι επικίνδυνη κατάσταση στην οποία το σώμα σας δεν παράγει το ένζυμο που χρειάζεται για να αφομοιώσει τη λακτόζη του σακχάρου γάλακτος. Όταν τα ένζυμα της λακτάσης είναι χαμηλά ή απουσιάζουν, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να σπάσει τη λακτόζη στα απλά σάκχαρα που απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα μετακινούνται στο παχύ έντερο όπου προκαλούν φυσικό αέριο, φούσκωμα και διάρροια. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι μια γενετική κατάσταση, αποτέλεσμα μιας ασθένειας ή τραυματισμού ή απλά μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Λαμφατική Λακτόζη και Φάρμακα Θυρεοειδούς

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να παίρνετε φάρμακα θυρεοειδούς, επειδή ορισμένα παρασκευάσματα θυρεοειδούς περιέχουν λακτόζη. Σε μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο “Endocrine Abstracts” του 2003, οι ερευνητές περιέγραψαν μια γυναίκα που διαγνώστηκε με υποθυρεοειδισμό ή χαμηλό θυροειδές. Ο ιατρός της είχε συνταγογραφήσει κατάλληλα ένα φάρμακο που ονομάζεται θυροξίνη, αλλά σταμάτησε να το παίρνει επειδή είχε αναπτύξει σοβαρή κοιλιακή φούσκωμα. Διαγνώστηκε ως δυσανεξία στη λακτόζη και έπρεπε να αλλάξει σε διαφορετική μορφή θυρεοειδικής φαρμακευτικής αγωγής.

Λαμπερόζης και αντοχή στη θεραπεία

Σε μια άλλη περίπτωση που αναφέρθηκε στο «Θυρεοειδές» του 2006, ένας ασθενής ήταν σε θέση να πάρει το φάρμακο, αλλά δεν επιλύθηκε τα συμπτώματά του. Η δυσανεξία στη λακτόζη του ασθενούς την εμπόδισε να απορροφήσει τη λεβοθυροξίνη της φαρμακευτικής αγωγής και συνέχισε να εμφανίζει συμπτώματα της θυρεοειδικής αρρώστιας, παρόλο που ήταν κατάλληλα υποβληθεί σε θεραπεία. Η ανθεκτικότητα στη θεραπεία είναι ασυνήθιστη και τελικά ο ασθενής δοκιμάστηκε για δυσανεξία στη λακτόζη και βρέθηκε να έχει την ασθένεια.

Η ασθένεια του Grave, η κατάσταση στην οποία ο οργανισμός παράγει υπερβολική θυρεοειδή ορμόνη, βρέθηκε να συνδέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 1991 “Κλινική και ερευνητική ιατρική”. Από τους 10 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο του Grave, Είχε δυσανεξία στη λακτόζη. Όταν θεραπεύθηκε η νόσος του Grave, επτά από τους 10 ασθενείς υποβλήθηκαν σε μελέτες για να αξιολογήσουν τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη τους. Τρεις ασθενείς δεν είχαν πλέον προβλήματα με την απορρόφηση της λακτόζης και τα συμπτώματα βελτιώθηκαν σε άλλα δύο.

Τη νόσο του Grave και τη δυσανεξία στη λακτόζη