Ποια είναι η διατροφική αξία ενός μήλου;

Οποιοσδήποτε καρπός προσθέτει διατροφική αξία στη δίαιτα που συνειδητοποιεί την υγεία, αλλά τα μήλα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευεργετικά καθώς προάγουν τη δια βίου υγεία, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αναφέρει η εφημερίδα “Harvard Gazette”. Τα μήλα παρέχουν αρκετές θρεπτικές ουσίες – συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων, των βιταμινών και των φυτοθρεπτικών συστατικών – που τα καθιστούν υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Απολαύστε τους ως ένα βολικό σνακ, ή προσθέστε τους σε συνταγές.

Υδατάνθρακες και ίνες

Κάθε μεσαίου μεγέθους μήλο – περίπου 3 ίντσες σε διάμετρο – περιέχει 95 θερμίδες. Περίπου 87 τοις εκατό αυτών των θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες και οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα μήλα σας βοηθούν να μεταβολίζετε τα λίπη, να επιτρέπετε στο νευρικό σας σύστημα να λειτουργεί και να βοηθά τον μυϊκό ιστό σας να συγκρατεί τα αποθέματα πρωτεϊνών του. Κάθε μήλο μέσου περιέχει επίσης 4,4 γραμμάρια διαιτητικής ίνας, έναν ανυπεράστιο υδατάνθρακα που καταπολεμά χρόνιες παθήσεις – συμπεριλαμβανομένης της εκκολπωματικής νόσου και του διαβήτη τύπου 2 – και σας βοηθά να κρατάτε τακτικά. Η ίνα σε ένα μήλο συνεισφέρει 18 τοις εκατό προς τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ινών για τις γυναίκες και 12 τοις εκατό για τους άνδρες.

Βιταμίνη C

Τα μήλα προσφέρουν επίσης διατροφική αξία χάρη στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το σώμα σας δεν μπορεί να κάνει βιταμίνη C, οπότε πρέπει να το καταναλώσετε στη διατροφή σας. Χρησιμοποιείτε βιταμίνη C για να διατηρήσετε τους ιστούς σας – ειδικά τα οστά και το δέρμα σας – ισχυρό. Η λήψη αρκετής βιταμίνης C στη διατροφή σας υποστηρίζει επίσης την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση ενός μέσου μήλου αυξάνει την πρόσληψη βιταμίνης C κατά 8,4 χιλιοστόγραμμα – 9 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C για τους άνδρες και 11 τοις εκατό για τις γυναίκες.

Περιεχόμενο Phytonutrient

Μερικά από τη διατροφική αξία που εμφανίζεται στα μήλα προέρχονται από τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους. Τα μήλα, ιδιαίτερα τα δέρματα μήλων, είναι συσκευασμένα με πολυφαινόλες – ένα είδος αντιοξειδωτικού – αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Medicinal Food» το 2012. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες από το δέρμα μήλων βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και Οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη των δερματικών παθήσεων. Μια πρόσθετη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του 2013 “Food Chemistry”, σημειώνει ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα δέρματα μήλου μειώνουν την οξείδωση των λιπιδίων στο αίμα – μια διαδικασία που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο.

Καταναλώντας περισσότερα μήλα

Εκτός από την απόλαυση των μήλων από μόνοι τους ως σνακ, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε μια ποικιλία από συνταγές. Ψήστε τα ψιλοκομμένα μήλα και στη συνέχεια τα ψήστε για να φτιάξετε σπιτικά μήλα ή απλά ψήστε τα ψιλοκομμένα μήλα μαζί με κομμάτια κολοκυθιάς σαν ένα εορταστικό πιάτο κατάλληλο για δροσερό καιρό. Κάνετε υγιεινά επιδόρπια από μήλα γεμιστά γεμισμένα με μήλα με ένα μείγμα τυλιγμένων βρώμης, καρυδιών και μόλις ένα άγγιγμα βουτύρου και ζάχαρης. Εναλλακτικά, προσθέστε κομμάτια μήλου στις αγαπημένες σαλάτες σας, ή προσθέστε λεπτόκοκκο μήλο σε σάντουιτς.