Ποια είναι τα οφέλη του άζυμου ψωμιού;

Πριν οι αρτοποιοί ανακάλυψαν τη δύναμη της μαγιάς, το ψωμί έγινε άζωτο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανέβαινε. Ενώ μπορείτε να σκεφτείτε matzo όταν κάποιος λέει άζυμο ψωμί, pita ψωμί και tortillas είναι επίσης άζυμα προϊόντα ψωμιού. Εκτός από την προσθήκη ποικιλίας στη διατροφή σας, τα άζυμα ψωμιού προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αλλά φροντίστε να συμπεριλάβετε τις ποικιλίες ολικής αλέσεως για να επωφεληθείτε περισσότερο.

Υγιείς θερμίδες

Παρόλο που η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά ποικίλλει, το μεγαλύτερο μέρος των αβλαβών προϊόντων ψωμιού είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες και αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων. Παραδείγματος χάριν, μια μερίδα 1/2 ουγκιάς σε ολόκληρο το σιτάρι matzo είναι χωρίς λιπαρά και έχει μόνο 49 θερμίδες, 11 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μια μικρή τορτίγια ολόκληρου σιταριού είναι υψηλότερη σε θερμίδες και λίπος, αλλά μια καλύτερη πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών, με 127 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους, 19 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια τορτίγια.

Πηγή ινών

Οι εκδόσεις ολόκληρου των δημητριακών χωρίς ζυμάρι είναι μια καλή πηγή ινών, με 2 γραμμάρια σε μια μικρή πίτα ή 1/2 ουγκιά matzo και 4 γραμμάρια στην τορτίγια ολόκληρου σιταριού, που συναντά το 8 τοις εκατό και το 16 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας, αντίστοιχα. Ενενήντα τοις εκατό των Αμερικανών δεν παίρνουν αρκετές ίνες στη διατροφή τους, σύμφωνα με το Helpguide.org. Το Fiber προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία που υπερβαίνουν τη διατήρηση της κανονικότητάς σας. Η αύξηση της πρόσληψης σας με την κατανάλωση περισσότερων αβλαβών ψωμιών ολόκληρου του σιταριού μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και να σας διευκολύνει να χάσετε βάρος.

Πλούσιο σε Β Βιταμίνες

Τα άζυμα χωρίς δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένων μικρών ποσοτήτων ριβοφλαβίνης, παντοθενικού οξέος, νιασίνης, φολικού οξέος, βιταμίνης Β-6 και θειαμίνης. Κάθε βιταμίνη Β έχει το δικό της συγκεκριμένο ρόλο στο σώμα σας, αλλά επίσης εργάζονται για να σας βοηθήσουν να πάρετε ενέργεια από το φαγητό που τρώτε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το άζυτο ψωμί δεν αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Β-12, η ​​οποία απαντάται μόνο φυσικά σε ζωικά προϊόντα.

Σας βοηθά να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες

Τα αβλαβή ψωμιά είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο και σελήνιο, τα οποία είναι δύο ιχνοστοιχεία που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας. Ένα πιάτο ολικής άλεσης 4 ίντσας και 1/2 ουγκιά matzo ικανοποιούν και το 20% της ημερήσιας τιμής του μαγγανίου. Η ίδια μερίδα pita ικανοποιεί επίσης το 18% της ημερήσιας τιμής για το σελήνιο, ενώ μια tortilla πλήρους σιταριού συναντά το 22% της ημερήσιας αξίας. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες από χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Η μείωση της βλάβης μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Parkinson, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.