Τι είναι μια περίπλοκη ημικρανία;

Μια ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από πονοκέφαλο. Ο χαρακτηριστικός ακραίος, παλλόμενος πόνος συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φως ή τον ήχο. Ορισμένοι πάσχοντες αντιμετωπίζουν μια αύρα πριν από την επίθεση ημικρανίας, που αποτελείται από μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή το πρόσωπό τους, μεταλλική γεύση ή οπτικές διαταραχές όπως τυφλές κηλίδες ή φώτα που αναβοσβήνουν. Οι περίπλοκες ημικρανίες είναι εκείνες που συνοδεύονται από έντονα νευρολογικά συμπτώματα.

Περιγραφή

Οι ημικρανίες είχαν ταξινομηθεί ως κοινές, κλασικές ή περίπλοκες, εξηγεί το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας. Οι κοινές ημικρανίες είναι αυτές που δεν έχουν αύρα, ενώ οι κλασικές ημικρανίες περιλαμβάνουν μια αύρα. Οι περίπλοκες ή πολύπλοκες ημικρανίες είναι ασυνήθιστοι τύποι που περιλάμβαναν νευρολογικά συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα συμπτώματα μιας περίπλοκης ημικρανίας περιλαμβάνουν μια αύρα που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες έως μέρες ή παράλυση των οφθαλμικών μυών. Τα άτομα με περίπλοκη ημικρανία μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αδυναμία, δυσκολία στην ομιλία ή απώλεια όρασης, σημειώνει ο Robert Shmerling, M.D., στο HealthCentral.com. Οι τρεις ταξινομήσεις ημικρανίας δεν χρησιμοποιούνται πλέον, επειδή πολλοί πάσχοντες από ημικρανία εμφανίζουν συχνά περισσότερους από έναν τύπους.

Τύποι

Εκτός από τα ειδικά νευρολογικά συμπτώματα, ο όρος “περίπλοκη ημικρανία” αναφέρεται επίσης σε ασυνήθιστους τύπους ημικρανίας, λέει το Foundation Headache. Η ημιπληγική ημικρανία είναι μια κληρονομική μορφή στην οποία οι πάσχοντες εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με εγκεφαλικά επεισόδια. Τα άτομα με βασική ημικρανία αντιμετωπίζουν μια αύρα με ζάλη ή ακουστικές ή οπτικές διαταραχές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Η αμφιβληστροειδική ημικρανία χαρακτηρίζεται από οπτικές διαταραχές στο ένα μάτι που προκαλούνται από τον αμφιβληστροειδή παρά από τον εγκέφαλο όπως και με άλλους τύπους ημικρανίας.

Αιτία

Η ακριβής αιτία των ημικρανιών είναι θεωρητική, εξηγεί ο δρ. Shmerling. Η διαδικασία ξεκινά όταν μια σκανδάλη, όπως ένας συγκεκριμένος τύπος τροφής, αλλεργία ή ορμονική διακύμανση, προκαλεί αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο να συστέλλουν ή σπασμό. Η συστολή περιορίζει προσωρινά τη ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, προκαλώντας την αύρα. Τα αιμοφόρα αγγεία κατόπιν διαστέλλονται και προκαλούν τον χαρακτηριστικό μονόπλευρο πόνο.

Θεραπεία

Οι περίπλοκες και ασυνήθιστες ημικρανίες αντιμετωπίζονται όπως και οι άλλοι τύποι ημικρανίας, αν και το Ίδρυμα Κεφαλαλγίας συνιστά τη συμβουλή ενός ειδικού για την ημικρανία. Τα φάρμακα για την ημικρανία εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες. Οι προληπτικές ουσίες είναι καθημερινά φάρμακα που μειώνουν τη συχνότητα των ημικρανιών μειώνοντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Τα κοινά προληπτικά περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, β-αναστολείς, αναστολείς του divalproex νατρίου ή των διαύλων ασβεστίου. Τα ανακουφιστικά του πόνου αντιμετωπίζουν τον πόνο της ημικρανίας, αλλά όχι τα συνοδευτικά συμπτώματα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη και συνδυασμό ακεταμινοφαίνης, ασπιρίνης και καφεΐνης. Οι συνταγογράφοι ανακουφιστές πόνου ημικρανίας περιλαμβάνουν ναπροξένη και κετορολάκη. Ανορθωτικά φάρμακα δρουν στα διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία που προκαλούν την ημικρανία. Αυτά περιλαμβάνουν τριπτάνες, όπως σουματριπτάνη, ζολμιτριπτάνη και ναρατριπτάνη, τρυγική εργοταμίνη και διυδροεργοταμίνη.

Προφυλάξεις

Οι ημικρανίες δεν επηρεάζουν τη γενική υγεία σας, αν και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, λέει ο Daniel B. Hoch, Ph.D., M.D., καθηγητής νευρολογίας στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ. Δείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αλλάξει το πρότυπο ή η σοβαρότητα της ημικρανίας σας ή εάν η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή χάσει την αποτελεσματικότητά της. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν ο πονοκέφαλος σας είναι ο χειρότερος που έχετε βιώσει ποτέ. Εάν παρουσιάσετε νευρολογικά συμπτώματα, όπως απώλεια ισορροπίας ή ομιλία ή οπτικές δυσκολίες, για πρώτη φορά με την ημικρανία σας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.