Τι προκαλεί ανεπάρκειες στον σίδηρο και τις βιταμίνες b-12, b-6 και d;

Μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένης βιταμίνης ή ορυκτού για να εκτελέσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στις διαδικασίες του σώματος και στην ανάπτυξη σωματικών συμπτωμάτων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν γρήγορα τις ελλείψεις θρεπτικών ουσιών με την έλλειψη της συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας στη διατροφή, υπάρχει μερικές φορές μια άλλη υποκείμενη αιτία.

Τα δύο τρίτα του σιδήρου στο σώμα σας βρίσκονται στην αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια σας, σύμφωνα με το “Nutrition and You” του Joan Salge Blake. Επειδή μια τέτοια υψηλή ποσότητα σιδήρου είναι στα ερυθρά αιμοσφαίρια σας, η απώλεια αίματος είναι μια κοινή αιτία έλλειψης σιδήρου. Η απώλεια αίματος μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα τραύματος, ανώμαλων περιόδων εμμήνου ρύσεως ή εσωτερικής αιμορραγίας από έλκη ή καρκίνο του παχέος εντέρου. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα μειωμένης ικανότητας απορρόφησης σιδήρου λόγω εντερικών διαταραχών ή προηγούμενης χειρουργικής του εντέρου. Η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου. Αυτό είναι συνηθισμένο στους αυστηρούς χορτοφάγους ή τους vegans, επειδή οι πιο απορροφήσιμες μορφές σιδήρου βρίσκονται στις ζωοτροφές.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της έλλειψης βιταμίνης Β-12 είναι η έλλειψη εγγενών παραγόντων, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα στο στομάχι σας. Χωρίς εγγενή παράγοντα, δεν μπορείτε να απορροφήσετε φυσικά αυτή τη υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Η έλλειψη ενδογενούς παράγοντα μπορεί να προκληθεί από αυτοάνοσες διαταραχές ή από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο στομάχι. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 μπορεί επίσης να αναπτυχθεί λόγω ανωμαλιών στο λεπτό έντερο που προκαλούν μειωμένο ρυθμό απορρόφησης της βιταμίνης. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν λοίμωξη από ταινία, βακτηριακή υπερανάπτυξη και ορισμένα είδη φαρμάκων. Οι πεπτικές ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Η έλλειψη βιταμίνης Β-12 στη δίαιτα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης Β-σύμπλοκου, αλλά επειδή το σώμα σας μπορεί να αποθηκεύσει την αξία της βιταμίνης για χρόνια, μια τέτοια ανεπάρκεια μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό για να αναπτυχθεί.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β-6 είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαιτητικών Συμπληρώματα. Μια από τις συνηθέστερες αιτίες για έλλειψη βιταμινών Β-6 είναι η κατάχρηση οινοπνεύματος. Το αλκοόλ αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας καταστρέφει και αφαιρεί τη βιταμίνη Β-6. Επίσης, οι αλκοολικοί έχουν μια κακή διατροφή. Τα παιδιά με άσθμα που λαμβάνουν φάρμακο που περιέχει θεοφυλλίνη διατρέχουν επίσης κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β-6 επειδή το φάρμακο μειώνει τα επίπεδα βιταμινών Β-6 του σώματός σας.

Όπως όλες οι άλλες βιταμίνες, μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα. Η βιταμίνη D είναι μοναδική στο ότι το δέρμα σας είναι σε θέση να το συνθέσει με τη βοήθεια υπεριώδους ακτίνων Β από το ηλιακό φως. Επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, το σώμα σας χρειάζεται διατροφικό λίπος για να το απορροφήσει σωστά. Διαταραχές που μειώνουν την ποσότητα του λίπους που μπορείτε να απορροφήσετε μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης D επίσης. Αυτές οι διαταραχές, οι οποίες περιλαμβάνουν την κοιλιοκάκη, τη νόσο του Crohn και τις διαταραχές του χοληδόχου πόρου, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μια τέτοια ανεπάρκεια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εάν δεν έχετε επαρκή έκθεση στο ηλιακό φως. Καθώς μεγαλώνετε, η ικανότητά σας να συνθέτετε βιταμίνη D στο δέρμα μειώνεται φυσιολογικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια, αλλά αυτό είναι σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ελλειψη σιδήρου

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β-6

Ανεπάρκεια βιταμίνης D