Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 & χαλασμένα δάχτυλα

Ένα απαίσιο συναίσθημα στα δάχτυλά σας δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει μια άγνωστη κατάσταση, τραυματισμό ή έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τις δοκιμές για να διαπιστώσετε πού βρίσκεται το πρόβλημα. Ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Β12 μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Σύνδεση μεταξύ B12 και μούδιασμα δακτύλων

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στη διατήρηση υγιών νευρικών κυττάρων. Μπορεί να έχετε μούδιασμα στα δάχτυλά σας εάν τα νευρικά κύτταρα των δακτύλων σας δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τη σωστή λειτουργία των νεύρων. Το μούδιασμα ή το τσούξιμο στα δάχτυλα ή τα δάχτυλα είναι πιθανό σημάδι έλλειψης Β12, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ή το UMMC.

Πρόσθετα συμπτώματα

Μαζί με το να εκδηλώνεται με μούδιασμα του δακτύλου ή μυρμήγκιασμα, η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να συμβεί είτε ως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα των ποδιών. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρικότητα, διάρροια, κόπωση ή δυσκολία που προκαλούν την αναπνοή σας. Είναι σημαντικό να καθοριστεί εάν η αιτία αυτών των συμπτωμάτων προέρχεται από ανεπάρκεια Β12, επειδή μια σοβαρή περίπτωση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, σημειώνει το UMMC.

Παράγοντες κινδύνου

Τρώγοντας μια κακή συνολική διατροφή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αρκετές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της κακοήθους αναιμίας που σχετίζεται με την έλλειψη βιταμίνης Β12. Βέγκαν μπορεί επίσης να υποφέρουν από αυτό, λόγω έλλειψης κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή τους. Ορισμένες καταστάσεις εμποδίζουν την απορρόφηση του Β12 στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της ταινίας και του παγκρέατος. Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με HIV είναι επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν ανεπάρκεια Β12.

Κοινές πηγές τροφίμων του B12

Η μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα διατροφής του World’s Healthiest Foods σημειώνει ότι τα τρόφιμα με βάση τα ζώα αποτελούν τη μόνη συνεπή πηγή τροφής της βιταμίνης Β12. Τα ζώα διατηρούν τη θρεπτική αξία καλύτερα από τα φυτά, καθιστώντας την περιεκτικότητα σε κρέας ή γαλακτοκομικά Β12 αξιόπιστα υψηλότερη από εκείνη των φυτικών τροφών. Μια 4-ουγκιά. Η μερίδα του ήπατος του μοσχαριού παρέχει σχεδόν επτά φορές το συνιστώμενο ημερήσιο επίδομα, ή το RDA, της βιταμίνης, ενώ οι σαρδέλες υπερβαίνουν επίσης τις ελάχιστες συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης Β12. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν snapper, κυνήγι, γαρίδες, χτένια, σολομό, βόειο κρέας και αρνί, τα οποία παρέχουν τουλάχιστον το 40% του RDA του B12. Γάδος, χάλιμπατ, γάλα, γιαούρτι και αυγά παρέχουν επίσης τη βιταμίνη Β12 στη διατροφή.

Άλλες πηγές B12

Οι βιταμίνες και ορισμένα φυτικά τρόφιμα παρέχουν πρόσθετες επιλογές. Ορισμένα φύκια, άλγη, ζυμωμένα φυτικά τρόφιμα και ζύμες μπορεί να προμηθεύουν Β12, αλλά η περιεκτικότητα σε βιταμίνες δεν είναι τόσο προβλέψιμη όσο η Β12 από ζωικές πηγές, σημειώσεις Τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο. Βρείτε μια αξιόπιστη πηγή για αυτά τα τρόφιμα με αξιόπιστες θρεπτικές ετικέτες ή ρωτήστε το γιατρό σας για τα συμπληρώματα βιταμινών. Το Β12 είναι διαθέσιμο τόσο σε μορφή πολλών βιταμινών όσο και σε μεμονωμένα συμπληρώματα. Ο γιατρός σας θα καθορίσει το καλύτερο συμπλήρωμα και δόση για εσάς.

Ο οδηγός υγείας “New York Times” αναφέρει ότι η ανεπάρκεια Β12 είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές αιτίες της αισθητικοκινητικής πολυνευροπάθειας, η κατάσταση που προκαλεί μούδιασμα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων και των ποδιών. Η κατάσταση μπορεί επίσης να οφείλεται σε φλεγμονή, καταστάσεις που σχετίζονται με τον αλκοολισμό ή τον διαβήτη, τις επιπλοκές της φαρμακευτικής αγωγής και το σύνδρομο Guillain-Barre, μεταξύ άλλων πιθανών αιτιών.

Άλλες πιθανές αιτίες θωράκισης δακτύλων