Βιταμίνη d και πονοκεφάλους ημικρανίας

Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από τον αδυσώπητο, εξουθενωτικό πόνο των ημικρανιών, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ερευνών για την Ημικρανία. Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις 20 πιο ανενεργές ιατρικές καταστάσεις στον κόσμο, λίγα είναι γνωστά για τις υποκείμενες αιτίες των ημικρανιών. Με βάση την έρευνα που δημοσιεύτηκε από το 2008, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ημικρανίας.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια βασική λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται φυσικά από το σώμα σας όταν το υπεριώδες φως από τον ήλιο χτυπά το δέρμα σας. Η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στη συνολική καλή υγεία, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, οστεοπόρωση, χρόνιες διαταραχές του πόνου και, πιο πρόσφατα, με ημικρανίες. Ενώ οι εμπειρογνώμονες διαφωνούν σχετικά με το πού να βγάλουν τη γραμμή για ανεπάρκεια βιταμίνης D, το Συμβούλιο Βιταμίνης D δηλώνει ότι το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο στο αίμα είναι 50 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο ή 125 nanomoles ανά λίτρο επειδή αυτό είναι το σημείο όπου το σώμα σας αρχίζει να χρησιμοποιεί βιταμίνη D Από τη στιγμή που γίνεται ή καταναλώνεται, η οποία δεν είναι βιώσιμη.

Έρευνα για την ημικρανία

Δύο διαφορετικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Headache Society το 2008 και το 2010 έδειξαν ότι τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες τείνουν να έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Στη μελέτη του 2008, 41,8% των ασθενών με ημικρανία είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D Οι οποίοι είχαν υποφέρει από ημικρανίες το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν πιθανότατα ανεπαρκείς. Αυτές οι μελέτες εξηγούν γιατί περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους τύπου τάσης σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη – μακρύτερα από τον ισημερινό – και γιατί περισσότεροι πονοκέφαλοι αναφέρθηκαν το φθινόπωρο ή το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι.

Τρόπος δράσης

Οι ερευνητές δεν έχουν αποκαλύψει πώς εμπλέκεται η βιταμίνη D στην ανάπτυξη ημικρανιών, αλλά υπάρχει εικασία ότι μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονώδεις οδούς. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, ο πόνος εντείνεται καθώς ο ιστός που περιβάλλει τον εγκέφαλο γίνεται φλεγμένος. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι γνωστή αντιφλεγμονώδης, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης θα μπορούσαν να προωθήσουν τη φλεγμονή ή να επιτρέψουν την πρόοδό της ανεξέλεγκτη.

Πιθανή θεραπεία

Τα αποτελέσματα από τέσσερις μελέτες περιπτώσεων έδωσαν προκαταρκτικές αποδείξεις ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία των ημικρανιών. Και οι τέσσερις γυναίκες ασθενείς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της ημικρανίας μετά από θεραπεία με συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D. Οι έρευνες σχετικά με τη βιταμίνη D ως θεραπεία ημικρανίας βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια και είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας, προτού τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνιστούν αποτελεσματική επιλογή θεραπείας.

Πηγές και συμπληρώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 1.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D κάθε μέρα. Ενώ είναι δυνατή η λήψη βιταμίνης D από τρόφιμα ή συμπληρώματα, η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Σε μια μέρα στην παραλία, ένα ελαφρύ δέρμα που φοράει μαγιό μπορεί να απορροφήσει 20.000 διεθνείς μονάδες χωρίς να πάρει ηλιακά εγκαύματα. Συγκριτικά, η λήψη του πολυβιταμινού σας με ένα ποτήρι ενισχυμένο γάλα ή χυμό πορτοκαλιού θα σας δώσει περίπου 300 έως 500 διεθνείς μονάδες. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να εξισορροπείτε το να έχετε αρκετό φως του ήλιου για να συμπληρώσετε τα επίπεδα βιταμίνης D προστατεύοντας το δέρμα σας από ζημιές.