Ποια είναι τα αντικαρκινικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας;

Καθώς τα τρόφιμα πηγαίνουν, η σοκολάτα είναι αμφιλεγόμενη. Μόλις επαινέθηκε από τους Αζτέκους για τις θεραπευτικές τους δυνάμεις, η σοκολάτα έγινε πολύ κακοήθη όταν επεξεργάστηκε με αρκετό γάλα και ζάχαρη για να μετατραπεί σε ανεπιθύμητο φαγητό. Η σκοτεινή σοκολάτα, το πιο κοντινό πράγμα σε ένα φασόλι κακάο που εξακολουθεί να έχει καλή γεύση, είναι μια πολύ καλύτερη επιείκεια για τη διατροφή σας – και οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί ακόμη και να προστατεύει από τον καρκίνο.

Η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις γνωστές ως φλαβονοειδή, που υπάρχουν επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling, τα φλαβονοειδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αφαίρεση των βαρέων μετάλλων, μια διαδικασία γνωστή ως χηλίωση. Διάφορα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη τεχνητά προκαλούμενων καρκίνων σε πειραματικά μοντέλα. Ωστόσο, οι μελέτες της πραγματικής ζωής δεν έχουν δείξει ακόμη κανένα στοιχείο ότι τα φλαβονοειδή καταπολεμούν πραγματικά τον καρκίνο. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το πόσο σοκολάτα τρώτε, τα επίπεδα φλαβονοειδών στην κυκλοφορία του αίματός σας γενικά θα είναι 100 έως 1.000 φορές χαμηλότερα από τα επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C.

Το 2005, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Georgetown διαπίστωσαν ότι μια ένωση που ονομάζεται πενταμερική προκυανιδίνη ήταν σε θέση να απενεργοποιήσει ορισμένες πρωτεΐνες στο σώμα, προκαλώντας τους να σταματήσουν την κατασκευή νέων κυττάρων όγκου. Η πενταμερική προκυανιδίνη απαντάται φυσικά στη σοκολάτα. Ωστόσο, η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από έναν σημαντικό κατασκευαστή σοκολάτας και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί να μην ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Αν και τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα, δεν αποτελούν πραγματική ένδειξη ότι η σοκολάτα καταπολεμά τον καρκίνο και απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες.

Το 2007, το Ινστιτούτο Linus Pauling διενήργησε μια επισκόπηση της έρευνας που οδήγησε σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα: Αν και τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά, η λειτουργία τους στο σώμα σας είναι τελείως διαφορετική. Φαίνεται ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει τα φλαβονοειδή σαν ξένη ένωση και προσπαθεί να τα απαλλαγεί. Στη διαδικασία, παράγει ένζυμα που καταπολεμούν επίσης τους μεταλλαξιογόνους και καρκινογόνους παράγοντες, ενισχύοντας έτσι την άμυνα της κατά του καρκίνου. Η μαύρη σοκολάτα και άλλα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο μετά από όλα.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν πολλά φλαβονοειδή · δεν χρειάζεται ακριβώς να τρώτε σοκολάτα για να πάρετε ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο. Ακόμα, όταν πρόκειται για ευχάριστες εμπειρίες φαγητού, η περιποίηση σε ένα μπαρ σοκολάτας έχει πολύ λίγους αντιπάλους. Όταν τρώτε σοκολάτα, κολλήστε στη μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και αποφύγετε τη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η σοκολάτα γάλακτος και αλκαλοποιημένο ή ολλανδικό επεξεργασμένο κακάο είναι χαμηλά σε φλαβονοειδή, γι ‘αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τον κατάλογο των συστατικών σας. Παρακολουθήστε για τις μετρήσεις υψηλών θερμίδων και τα μικρά μεγέθη σερβιρίσματος, στη συνέχεια απολαύστε την πλούσια μαύρη σοκολάτα σας με μια πλευρά καλής υγείας.

Σοκολάτα και Αντιοξειδωτικά

Σοκολάτα και ανάπτυξη όγκων

Τρέχουσα γνώση

Πώς να το φάτε