Ποιος είναι ο ρόλος του ATP στο μεταβολισμό;

Το ATP είναι σύντομο για την τριφωσφορική αδενοσίνη, μια κρίσιμη χημική ουσία στον μεταβολισμό του ανθρώπου που έχει ονομαστεί “χημικό νόμισμα” επειδή τα κύτταρα το χρησιμοποιούν ως άμεση πηγή ενέργειας. Κάνετε ATP όταν κάψετε σάκχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά και τα κύτταρα σας καταναλώνουν ATP όταν ασχολούνται με δραστηριότητες όπως η οικοδόμηση μεγαλύτερων μορίων και η παραγωγή κινήσεων.

ATP Chemistry

Το ΑΤΡ είναι ένα σχετικά μικρό μόριο που χρησιμεύει ως «ενέργεια ενδιάμεσος» στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Στην ουσία, τα κύτταρα σας εκχυλίζουν τη χημική ενέργεια από διάφορα μόρια θρεπτικών στοιχείων όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και χρησιμοποιούν τη χημική ενέργεια για να παράγουν ΑΤΡ. Τα κύτταρα στη συνέχεια διασπούν την ΑΤΡ, απελευθερώνοντας ενέργεια, καθώς ασχολούνται με μια ποικιλία δραστηριοτήτων, εξηγούν οι Δρ. Reginald Garrett και Charles Grisham στο βιβλίο τους “Βιοχημεία.

Θέρμανση με θρεπτικά συστατικά

Όταν καταναλώνετε τρόφιμα, το έντερο σας απορροφά τα μόρια θρεπτικών στοιχείων στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κύτταρα στη συνέχεια απορροφούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα καίγουν χημικά για να απελευθερώσουν ενέργεια. Για παράδειγμα, μία από τις σημαντικότερες πηγές κυτταρικής ενέργειας είναι η γλυκόζη, ένα μόριο που προέρχεται από άμυλο και πολλά διαιτητικά σάκχαρα. Καθώς τα κύτταρα διασπούν τη γλυκόζη, παράγουν τα απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα και νερού. Χρησιμοποιούν την ενέργεια που απελευθερώνεται από τη διάσπαση ενός μορίου γλυκόζης για να παράγουν περίπου 30 μόρια ΑΤΡ.

Κατανομή ATP

Μόλις ένα κύτταρο έχει κάνει ATP, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ATP για να εκπληρώσει οποιεσδήποτε από τις ενεργειακές του ανάγκες. Τα κύτταρα χρειάζονται ενέργεια για να κάνουν μεγάλα μόρια, όπως ορμόνες. Τα μυϊκά κύτταρα χρησιμοποιούν ATP για να παράγουν κίνηση. Καθώς ένα κύτταρο δημιουργεί ένα μόριο ορμόνης, διασπά τα μόρια του ΑΤΡ και χρησιμοποιεί την ενέργεια για να δημιουργήσει νέους δεσμούς μεταξύ των μικρότερων μορίων για να παράγει ένα μεγαλύτερο, εξηγεί ο Δρ. Garrett και Grisham. Όταν ένα μυϊκό κύτταρο συστέλλεται, χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ATP για να τροφοδοτήσει τη συστολή.

Μεταβολικές στρατηγικές

Αν και τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να κάνουν περίπου 30 ATP ανά μόριο γλυκόζης – και μπορούν επίσης να κάνουν μεγάλες και ποικίλες ποσότητες ΑΤΡ από την καύση πρωτεϊνών και λιπών – δεν είναι όλος ο μεταβολισμός γλυκόζης οδηγεί στην παραγωγή αυτού του πολύ ΑΤΡ. Μπορείτε να κάνετε μόνο δύο μόρια ATP ανά γλυκόζη εάν καίτε ζάχαρη χωρίς οξυγόνο, μια διαδικασία που ονομάζεται αναερόβιος μεταβολισμός. Ο Δρ. Lauralee Sherwood, στο βιβλίο της “Ανθρώπινη Φυσιολογία”, εξηγεί ότι τα κύτταρα λειτουργούν αναερόβια κατά τη διάρκεια σκληρών προσπαθειών σπριντ ή εξουσίας, όπως κατά τη διάρκεια μιας πολύ σκληρής προπόνησης.

Σηματοδότηση ATP

Ένας τελικός σημαντικός ρόλος του ΑΤΡ στο σώμα είναι να χρησιμεύσει ως κυψελοειδές σήμα. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι τα κύτταρα σας μπορούν είτε να καίουν θρεπτικά συστατικά αμέσως είτε να τα αποθηκεύουν για μεταγενέστερη χρήση, τα κύτταρα χρησιμοποιούν το ATP για να τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν τι πρέπει να κάνουν. Εάν ένα κύτταρο έχει άφθονο ATP, το ATP σηματοδοτεί την κυψέλη για να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά αντί να τα καίει. Αν όμως ένα κύτταρο έχει χαμηλή τιμή ΑΤΡ, αυτό το σήμα υποδεικνύει ότι το κύτταρο πρέπει να καίει θρεπτικά συστατικά αμέσως.