Τα αποτελέσματα της μουσικής στα προγεννητικά μωρά

Ένα μωρό στη μήτρα ακούει πολλούς ήχους από τον έξω κόσμο, αλλά ένας τύπος θορύβου που παίρνει πολλή προσοχή από τις μητέρες που πρόκειται να γίνει είναι η μουσική. Ενώ η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να είναι έξω σχετικά με την πραγματική επίδραση της προγεννητικής έκθεσης σε Mozart και Bach, προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι το αγέννητο παιδί σας μπορεί να απολαύσει και να επωφεληθεί ελαφρώς από μια καθημερινή δόση μουσικής.

Ακούγεται στην μάζα

Ένα μωρό μπορεί να αρχίσει να ακούει ήχους σε περίπου 17 εβδομάδες κύησης, συνήθως γύρω από το σημείο που η μητέρα αρχίζει να αισθάνεται τα πρώτα μικροσκοπικά πτερύγια της κίνησης και πριν το φύλο του μωρού είναι σαφώς αναγνωρίσιμο. Μέχρι τις 26 εβδομάδες, ο καρδιακός παλμός του μωρού θα επιταχυνθεί ανταποκρινόμενος στους ήχους, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, που προέρχονται από έξω από τη μήτρα. Στις 33 εβδομάδες κύησης, τα βρέφη έχουν παρατηρηθεί να αναπνέουν εγκαίρως στη μουσική, δείχνοντας την επίγνωση του ρυθμού. Μέχρι τις 38 εβδομάδες, ένα μωρό στη μήτρα αντιδρά διαφορετικά σε διάφορους τύπους μουσικής, παρουσιάζοντας διαφορετικούς ρυθμούς εμβρυϊκής κίνησης.

Μουσική και ανάπτυξη

Σύμφωνα με το Baby Center, η πραγματική επίδραση της μουσικής στην προγεννητική ανάπτυξη παραμένει άγνωστη. Μια χαλαρά ελεγχόμενη προκαταρκτική μελέτη στο περιοδικό Music Educators Journal το 1985 διαπίστωσε ότι τα μωρά που εκτέθηκαν στη μουσική πριν από τη γέννηση είχαν περισσότερο χρόνο προσοχής από ό, τι αναμενόταν για την ηλικία τους και μιμούνται ενήλικους ήχους καλύτερα. Μια άλλη μικρή μελέτη το 1997 στην “Pre- & Peri-Natal Psychology Journal” εξέτασε τα μωρά που εγγράφηκαν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται FirstStart, το οποίο εκθέτει τα αγέννητα μωρά στη μουσική διέγερση. Αυτά τα μωρά έδειξαν καλύτερες κινητικές δεξιότητες, γλωσσική ανάπτυξη και γνωστικές δεξιότητες από τη γέννηση έως τους έξι μήνες από την ομάδα ελέγχου μωρών. Ωστόσο, επειδή αυτές οι μελέτες ήταν μικρές και δεν έχουν επαναληφθεί, το ερώτημα εάν και πόσο η μουσική επηρεάζει τα αγέννητα μωρά παραμένει υπό διερεύνηση.

Αναγνώριση μετά τη γέννηση

Μια μελέτη του 1991 που περιελάμβανε έξι έγκυες γυναίκες και μια μεγαλύτερη μελέτη παρακολούθησης το 1993, εξέταζε κατά πόσον τα μωρά μπορούσαν να αναγνωρίσουν τη μουσική που είχαν ακούσει στη μήτρα μετά τη γέννηση. Η κλασσική μουσική με πιάνο, η φωνητική μουσική και η ροκ μουσική παίζουν με ακουστικά στην κοιλιά της μητέρας. Τα μωρά που άκουσαν μουσική στη μήτρα αποκρίθηκαν με μεγαλύτερη εγρήγορση και σωματικές κινήσεις έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση, υποδεικνύοντας ότι αναγνώρισαν τη μουσική που είχαν ακούσει στη μήτρα. Σύμφωνα με το BBC, αυτή η αναγνώριση των προγεννητικών μουσικών εμπειριών μπορεί να διαρκέσει 12 μήνες ή περισσότερο μετά τη γέννηση. Η αναπαραγωγή γνωστής μουσικής μετά τη γέννηση μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει ένα ανήσυχο παιδί που αναγνωρίζει τη μουσική.

Ανησυχίες

Οι μητέρες που θέλουν να εκθέσουν το αγέννητο μωρό τους στη μουσική δεν πρέπει να μετατρέψουν την ένταση ψηλά. Η έκθεση του μωρού σας σε δυνατή μουσική θα μπορούσε να υπερβεί το έμβρυο ή ακόμη και να βλάψει το αναπτυσσόμενο αυτί. Το αμνιακό υγρό που περιβάλλει ένα μωρό μπορεί να ενισχύσει χαμηλού ύψους ήχους, έτσι ώστε αυτές να είναι ακόμη πιο δυνατές στη μήτρα από ό, τι έξω. Το ιδανικό επίπεδο είναι περίπου 70 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με το Baby Center, το οποίο είναι συνήθως ένα άνετο επίπεδο ακρόασης και για τη μητέρα.