Την ιστορία του αθλητισμού

Ο αθλητισμός χρησιμοποιείται συχνά συνώνυμα με οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αθλητισμός αναφέρεται κυρίως σε γεγονότα που αφορούν το τρέξιμο, το άλμα ή το ρίξιμο. Αυτά τα αθλητικά γεγονότα συνδέονται στενότερα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ο ανταγωνισμός σε αυτά τα αθλήματα πραγματοποιείται σε επίπεδο νεολαίας, γυμνάσιο, κολέγιο και επαγγελματικές τάξεις όλο το χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα επιστρέφουν τουλάχιστον μέχρι τον όγδοο ή τον ένατο αιώνα π.Χ. Ενώ συμπεριλήφθηκαν τέτοια αθλήματα όπως πυγμαχία και ιππικά γεγονότα, τα περισσότερα από τα γεγονότα ήταν εκείνα που ταξινομούνται τώρα στο αθλητικό ή track και field. Περιλάμβαναν το τρέξιμο, το άλμα, το δίσκο και το ακόντιο. Αυτά τα τέσσερα, μαζί με την πάλη, αποτελούσαν το πεντάθλο. Τα τρέχοντα γεγονότα περιλάμβαναν “stades”, τα οποία ήταν ουσιαστικά σπριντ από το ένα άκρο του γηπέδου στο άλλο, απόσταση περίπου 190 μέτρων, αγώνες δύο σταδίων, αγώνες μεγαλύτερης διάρκειας μεταξύ επτά και 24 stads και δύο- Τεσσάρων σταδίων στον οποίο οι αγωνιζόμενοι φορούσαν πανοπλία.

Τα τρέχοντα και άλλα αθλητικά γεγονότα αποτελούν από καιρό μέρος πολλών πολιτισμών, αλλά τον 19ο αιώνα, οι δραστηριότητες αυτές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σχολικά προγράμματα περιελάμβαναν αθλητισμό και το 1896 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Τα συμβάντα περιελάμβαναν τα εμπόδια των 100 μέτρων, 400 μέτρων, 800 μέτρων, 1.500 μέτρα, 110 μέτρων, θόλος, δισκοβολία, βολή, ακόντιο, άλμα με άλμα, τριπλό άλμα και υψηλό άλμα. Δεκατέσσερα έθνη εκπροσωπήθηκαν.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, η δημοτικότητα του αθλητισμού ή μάλλον η αναβίωση του αθλητικού ανταγωνισμού, πραγματοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες από 17 χώρες συγκεντρώθηκαν για να αποτελέσουν ένα διεθνές κυβερνητικό σώμα και το 1912 γεννήθηκε η Διεθνής Ερασιτεχνική Αθλητική Ομοσπονδία. Για πολλά χρόνια, η κορυφή του αθλητικού ανταγωνισμού ήταν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Αλλά στη δεκαετία του ’70, άρχισαν να διεξάγονται περισσότερα παγκόσμια πρωταθλήματα σε διάφορες εκδηλώσεις, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του ενδιαφέροντος σε στίβο και πεδίο κάθε χρόνο.

Μέχρι το 2011, περίπου 50 υπαίθριες και 25 εσωτερικές εκδηλώσεις εμπίπτουν στην εξουσία και τους κανόνες του IAAF. Ορισμένες εκδηλώσεις, όπως το 50μ. Σπριντ, δεν αποτελούν πλέον μέρος σημαντικών αθλητικών αγώνων, αλλά παραμένουν μέρος σχολικών προγραμμάτων. Ορισμένα γεγονότα έχουν τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των ετών και οι αγώνες πολλών διαφορετικών αποστάσεων αμφισβητούνται κάθε χρόνο. Εκτός από τα 26,2 μίλια του μαραθωνίου, υπάρχει ένας ημι-μαραθώνιος μήκους 13,1 μιλίων. Υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους αγώνες ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες, ωστόσο, μπορούν να αγωνιστούν στο 10-event decathlon, ενώ οι γυναίκες έχουν το επτά επεισόδιο επτάθλο.

Οι Αρχαίοι Έλληνες

Τα σύγχρονα Ολυμπιακά

Ανάπτυξη του αθλητισμού

Οργανισμός του 21ου αιώνα