Τις επιδράσεις του καλίου στη συγκράτηση του νερού

Λόγω της ποικιλίας των πιθανών αιτιών για κατακράτηση νερού, δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κάθε περίπτωσης. Ωστόσο, για περιπτώσεις κατακράτησης νερού που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα νατρίου στο σώμα, η αύξηση του διαιτητικού καλίου μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Αιτίες της διατήρησης του νερού

Η κατακράτηση νερού, επίσης γνωστή ως οίδημα, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε μέρη του σώματος. Αυτό οφείλεται στο υγρό που συσσωρεύεται μεταξύ των κυττάρων και στο κυκλοφορικό σύστημα. Η κατακράτηση νερού είναι συχνότερη στα πόδια, τα πόδια και τους αστραγάλους, αλλά μπορεί να συμβεί και στα χέρια και στο πρόσωπο. Σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι αιτίες για οιδήματα μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα: καθιστή ή στέκεται για μεγάλες περιόδους, εγκυμοσύνη, υψηλές θερμοκρασίες, νεφρική, καρδιακή ή ηπατική νόσο και κατανάλωση αλμυρών τροφών.

Κάλιο και νάτριο

Τα αλμυρά τρόφιμα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες οίδημα. Η American Heart Association σημειώνει ότι 98 τοις εκατό όλων των Αμερικανών καταναλώνουν διπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου κάθε μέρα. Το κάλιο μπορεί να είναι χρήσιμο για την αντιστάθμιση των επιδράσεων που έχει το νάτριο στο σώμα. Όταν καταναλώνετε περισσότερο κάλιο, το νάτριο αποβάλλεται μέσω των ούρων. Κατά συνέπεια, το κάλιο μπορεί να είναι χρήσιμο για τη μείωση της κατακράτησης νερού που προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη νατρίου.

Μείωση της κατακράτησης νερού με κάλιο

Φρούτα και λαχανικά, γενικά, αποτελούν καλές πηγές καλίου. Τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, φασόλια, μπανάνες, μανιτάρια, σπανάκι, πατάτες, χόρτα, ντομάτες, βερίκοκα, δαμάσκηνα, γκρέιπ-φρουτ, χάλιμπατ, τόννο, γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και μελάσσα. Αν και το κάλιο μπορεί να είναι χρήσιμο για την εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να νιώσετε χαρούμενοι σε πλούσια σε νάτριο τρόφιμα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεταποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα, καθώς αποτελούν το 75% του νατρίου που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Σκέψεις

Αν και το κάλιο μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση της κατακράτησης νερού, η υπερβολική ποσότητα καλίου στο αίμα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη. Η κατανάλωση καλίου μέσω διατροφικών πηγών είναι γενικά ασφαλής · ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα καλίου. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland σημειώνει ότι τα συμπληρώματα καλίου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα και τα άτομα με νεφρική νόσο πρέπει να τα αποφύγουν.