Τι είδους αλεύρι χρησιμοποιείτε για το ψήσιμο του κέικ από το μηδέν;

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ψησίματος, αλλά δεν είναι σωστό για κάθε κέικ. Το αλεύρι περιέχει πρωτεΐνη, η οποία σχηματίζει γλουτένη όταν αναμειγνύεται ή ζυμώνεται. Η γλουτένη δίνει στα ψωμιά ζύμη τη μασητική, ρουστίκ υφή τους, αλλά κάνει τα κέικ σκληρά και ξηρά. Όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του αλεύρου, τόσο πιο τρυφερό είναι το κέικ. Ταιριάξτε το αλεύρι που χρησιμοποιείτε με τον τύπο του κέικ που ψήνετε.

Το αλεύρι του κέικ είναι η καλύτερη επιλογή όταν κάνετε ένα κέικ με ένα λεπτό, τρυφερό ψίχουλο, όπως κέικ λιβρών, κέικ φαγητού διάβολου ή κέικ σφουγγαριών. Το αλεύρι του κέικ αλέθεται από μαλακό σιτάρι και περιέχει μεταξύ 5 και 7% πρωτεΐνης. Αυτή η χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σημαίνει ότι σχηματίζεται μικρή γλουτένη όταν αναμιγνύετε το κτύπημα. Το αλεύρι του κέικ υφίσταται διαδικασία λεύκανσης που βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και στην κατασκευή του κέικ. Τα περισσότερα κέικ έχουν υψηλή αναλογία βουτύρου και ζάχαρης σε αλεύρι και διαφορετικά μπορούν να γίνουν πολύ μαλακά. Το αλεύρι του κέικ έχει μια λεπτή υφή και μπορεί να συσσωρεύεται. Δοκιμάστε το πριν το αναμίξετε στο κτύπημα. Παρόμοια με το αλεύρι κέικ, το αλεύρι ζαχαροπλαστικής έχει μεταξύ 7 και 9% πρωτεΐνη. Είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί στο παντοπωλείο, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι του κέικ.

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όπως υποδηλώνει το όνομα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμιά, κέικ και μπισκότα. Περιέχει μεταξύ 7 και 12% πρωτεΐνης, ανάλογα με το εμπορικό σήμα. Ένα κέικ φτιαγμένο από αλεύρι για όλες τις χρήσεις δεν θα είναι τόσο τρυφερό ούτε θα έχει μια λεπτή υφή όπως αυτή που φτιάχτηκε από αλεύρι από κέικ. Χρησιμοποιήστε το για να κάνετε σπιτικά, ρουστίκ κέικ, όπως κέικ με ανάποδα ή πυκνή κέικ σοκολάτας. Το λευκασμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει λιγότερη πρωτεΐνη από το αλεύκαστο αλεύρι και γενικά κάνει ένα κέικ προσφοράς. Το λευκασμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι επίσης μια καλή επιλογή όταν θέλετε ένα καθαρό λευκό κέικ.

Διατροφικά, το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι ανώτερο από το κανονικό αλεύρι από όλες τις χρήσεις, επειδή περιέχει τόσο το φύτρο όσο και το πίτουρο. Δίνει κέικ μια ελαφρώς καρυδιού γεύση και μια πυκνή, στιβαρή υφή. Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής αλέσεως σε πυκνά κέικ φρούτων, όπως καρότο ή κέικ μήλου. Εάν δεν έχετε εργαστεί ποτέ με αλεύρι ολικής αλέσεως πριν, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το ένα τέταρτο με το μισό του αλεύρου για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής αλέσεως. Εάν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερο την επόμενη φορά.

Αν δεν ψήσετε πολλά, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι αυτό που κρατάτε στο ντουλάπι σας. Αυτό το αλεύρι παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα για σχεδόν οποιοδήποτε κέικ. Αν δεν μπορείτε να βρείτε αλεύρι κέικ, χρησιμοποιήστε λευκαντικό αλεύρι γενικής χρήσης σε λεπτά κέικ, αλλά παραλείψτε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κάθε 1 φλιτζάνι στη συνταγή. Μην χρησιμοποιείτε αλεύρι ψωμιού σε κέικ, επειδή η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες σχεδόν εξασφαλίζει μια σκληρή κέικ. Το αυτο-αυξανόμενο αλεύρι συνήθως παρασκευάζεται από μαλακό σιτάρι, αλλά περιέχει έναν διογκωτικό παράγοντα και αλάτι, γεγονός που μπορεί να το κάνει κάπως απρόβλεπτο. Εάν το χρησιμοποιείτε σε ένα κέικ, παραλείψτε τη σόδα ψησίματος ή τη σκόνη ψησίματος και το αλάτι από τη συνταγή.

Αλεύρι για κέικ

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλεύρι ολικής αλέσεως

Συμβουλές για την επιτυχία