Τι συμβαίνει όταν δεν έχετε αρκετά απαραίτητα αμινοξέα;

Τα αμινοξέα είναι σημαντικές οργανικές ενώσεις που χρειάζεστε για να αφομοιώσετε σωστά τα τρόφιμα, να δημιουργήσετε χρήσιμη ενέργεια, να διατηρήσετε την υγεία και γενικά να λειτουργήσετε κανονικά. Αυτές οι ποικίλες ουσίες είναι πολύ χημικά ευπροσάρμοστες και πληρούν αρκετούς κρίσιμους ρόλους, όπως ενεργώντας ως δομικά στοιχεία όλων των μορφών πρωτεΐνης και ελέγχοντας πρακτικά όλες τις κυτταρικές διεργασίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από τα βασικά αμινοξέα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα θέματα υγείας και πιθανές σωματικές δυσκολίες.

Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα που απαιτούν οι άνθρωποι για φυσιολογική και υγιή λειτουργία, εξηγεί το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Από τον αριθμό αυτό, το σώμα παράγει φυσικά 10. Τα υπόλοιπα 10 περιλαμβάνουν αργινίνη, ιστιδίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη. Αυτά είναι γνωστά ως απαραίτητα αμινοξέα · μπορείτε να τα αποκτήσετε μόνο μέσω της τροφής που τρώτε. Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το λίπος και το άμυλο, θα πρέπει να παίρνετε αυτά τα βασικά οξέα στο φαγητό σας κάθε μέρα επειδή το σώμα σας δεν αποθηκεύει υπερβολικά αμινοξέα για μελλοντική χρήση.

Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της φυσιολογικής ανάπτυξης και ανάπτυξης. Βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει ασβέστιο, το οποίο απαιτείται για την υγεία των οστών. Χρειάζεται επίσης για την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία απαιτείται για την κατασκευή συνδετικών ιστών όπως τένοντες, χόνδροι και δέρμα. Η λυσίνη επίσης βοηθά έμμεσα στη διαδικασία επεξεργασίας των λιπών στην ενέργεια και στη μείωση της χοληστερόλης. Τα άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή λυσίνη στη διατροφή τους μπορεί να παρουσιάσουν αργή ανάπτυξη, αναιμία, αναπαραγωγικές διαταραχές, ναυτία, ζάλη και απώλεια όρεξης.

Καθημερινά, εκτίθεστε σε επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ενώσεις απαντώνται φυσικά στο σώμα, αλλά υπάρχουν επίσης σε ρύπανση του περιβάλλοντος, καπνός τσιγάρων, ακτινοβολία και υπεριώδες φως. Έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Από αυτή την άποψη, τα αμινοξέα είναι σημαντικά, όχι μόνο για τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών σας διαδικασιών, αλλά και για την προστασία από τις ασθένειες. Η κυστεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού το σώμα σας μετατρέπει αυτό σε γλουταθειόνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση και την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η θεραπεία με κυστεϊνη έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης στηθάγχης, γρίπης και χρόνιας βρογχίτιδας. Χωρίς αρκετή κυστεϊνη, ωστόσο, η ευαισθησία σας σε ασθένειες αυξάνεται.

Τα επίπεδα αμινοξέων του σώματός σας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητά σας να εστιάσετε τις προσπάθειές σας, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες τυροσίνης, όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το tofu και το κρέας, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την ενίσχυση της ενέργειας και της ψυχικής σας εγρήγορσης, εξηγεί το κρατικό πανεπιστήμιο του Middle Tennessee. Η τυροσίνη αυξάνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών του σώματός σας, όπως η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη, τα οποία είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την ικανότητά μας να εστιάζουμε πνευματικά. Χωρίς επαρκείς ποσότητες τυροσίνης, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι πιο εύκολα και λιγότερο σε θέση να συγκεντρωθείτε.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες προκαλεί απελευθέρωση ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό καθαρίζει σχεδόν όλα τα αμινοξέα στο αίμα σας εκτός από την τρυπτοφάνη. Μόλις αυτό το αμινοξύ εισέλθει στον εγκέφαλο, μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που μειώνει τον πόνο, μειώνει την όρεξη και προκαλεί μια αίσθηση ηρεμίας. Τα άτομα που συχνά δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα τρυπτοφάνης μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις αρνητικές συνέπειες του άγχους και του στρες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη περιλαμβάνουν γάλα, μπανάνες, βρώμη, τυρί, σόγια, πουλερικά και ξηρούς καρπούς.

Τα βασικά αμινοξέα

Ανάπτυξη και αναπτυξιακά προβλήματα

Αυξημένος κίνδυνος νόσου

Χαμηλότερη ενέργεια και προειδοποίηση

Αυξημένη ανησυχία και άγχος