Τι συμβαίνει όταν το σώμα σας χρησιμοποιεί πρωτεΐνη αντί για λίπος;

Και τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά – υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες – χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στο σώμα. Συνήθως, το ακριβές καύσιμο που χρησιμοποιεί το σώμα σας ανά πάσα στιγμή είναι ένα μείγμα των τριών, αλλά το υπόλοιπο αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις. Η πρωτεΐνη δεν παίζει ποτέ τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, αλλά ακόμη και μια μικρή αύξηση πέρα ​​από τη συνηθισμένη συμβολή μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Μια σωστή διατροφή μπορεί να κρατήσει αυτό να συμβεί, αλλά η διατροφική σας πρόσληψη πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής σας.

Πηγές καυσίμου

Οι υδατάνθρακες είναι η αγαπημένη πηγή καυσίμου του σώματός σας, με τη μορφή γλυκόζης και αποθηκευμένου γλυκογόνου, επειδή αυτά τα μόρια μετατρέπονται γρήγορα και εύκολα σε καύσιμα. Η γλυκόζη είναι η πιο άμεση πηγή ενέργειας και το λίπος παρέχει καύσιμο κατά τη διάρκεια δραστηριότητας χαμηλής έως μέτριας έντασης. Έντονη δραστηριότητα αναγκάζει το σώμα σας να στραφεί στις αποθήκες γλυκογόνου για ταχύτερη παραγωγή καυσίμου, αλλά όταν εξαντληθεί το γλυκογόνο, έχετε πάλι πάλι λίπος. Το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μετατραπεί σε καύσιμο, επομένως η απόδοσή σας θα υποφέρει. Υπό κανονικές συνθήκες, η πρωτεΐνη συμβάλλει μόνο στο 5-10% του καυσίμου του σώματός σας, αλλά ορισμένες περιστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον ρόλο της πρωτεΐνης.

Κατανομή πρωτεϊνών

Όταν εκτελείτε έντονη δραστηριότητα με χαμηλά αποθέματα γλυκογόνου, η πρωτεΐνη μπορεί να συνεισφέρει μέχρι και το 15% της ενέργειας σας. Η πρωτεΐνη διασπάται στο σώμα σας κάθε μέρα και τα κομμάτια των μορίων που διασπώνται χρησιμεύουν ως μια υπο-δομή στην οποία το σώμα σας μπορεί να κατασκευάσει γλυκόζη που χρησιμοποιείται για την ενέργεια. Δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε πρωτεΐνες με τον τρόπο που κάνετε υδατάνθρακες, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να το φάτε κάθε μέρα για να εξασφαλίσετε ότι τα αμινοξέα είναι διαθέσιμα για την αναπλήρωση των εξαντλημένων πρωτεϊνών. Αν όχι, το σώμα σας δεν θα έχει αρκετά αμινοξέα για να επισκευάσει και να αντικαταστήσει χαλασμένα κύτταρα, οδηγώντας τελικά σε πλήρη κατανομή της λειτουργίας του σώματος. Το πιο οπτικά εμφανές σημάδι αυτής της διαδικασίας είναι η απώλεια μυών.

Μυϊκή υποβάθμιση

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα μυ, προκαλείτε βλάβη. Το σώμα σας χρησιμοποιεί πρωτεΐνες για να αποκαταστήσει τη ζημιά και να χτίσει λίγο επιπλέον ως προστασία από το μελλοντικό άγχος – το βλέπετε φυσικά ως μυϊκή ανάπτυξη. Εάν χρησιμοποιείτε την πρωτεΐνη σας ως πηγή καυσίμου, δεν θα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει οποιαδήποτε ζημιά, πόσο μάλλον θα διευκολύνει την ανάπτυξη, αλλά η βλάβη θα συνεχίσει να συμβαίνει. Οι μύες σας υποβαθμίζουν ως αποτέλεσμα, αυξάνονται μικρότεροι και ασθενέστεροι με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος πίσω από την άγρια ​​σωματική διάπλαση πολλών δρομέων από απόσταση – τονίζουν τους μύες τους συνεχώς, ακόμα και πολύ αφότου έχουν εξαντληθεί τα καταστήματα γλυκογόνου τους. Σοβαροί δρομείς καταλαβαίνουν αυτό, και περιλαμβάνουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών στη διατροφή τους για να αντισταθμίσουν. Η απώλεια μυών δεν είναι μόνο για τη δύναμη και την εμφάνιση – η καρδιά σας είναι ένας μυς, και είναι ένα που σίγουρα δεν θέλετε να αφήσετε να υποβαθμιστεί.

Θρέψη

Η σωστή διατροφή σας βοηθά να αποφύγετε τη σπατάλη των μυών με δύο τρόπους. Πρώτον, παρέχει αρκετούς υδατάνθρακες, που η πρωτεΐνη σας καλείται σπάνια ως πηγή καυσίμου. Δεύτερον, παρέχει επαρκή πρωτεΐνη ότι υπάρχουν πάντα αρκετά αμινοξέα για την επισκευή των κυττάρων. Οι ατομικές σας ανάγκες εξαρτώνται από την ηλικία, το μέγεθος και το επίπεδο δραστηριότητάς σας, αλλά οι γενικές οδηγίες αναφέρουν ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το 45 έως 60 τοις εκατό της διατροφής σας και οι πρωτεΐνες θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 10 και 35 τοις εκατό. Οι αθλητές αντοχής απαιτούν συχνά πιο ακριβή διατροφή για την αποκατάσταση των αποθεμάτων γλυκογόνου και αποτρέπουν την αποικοδόμηση των μυών – η Αμερικανική Διαιτολογική Ένωση προτείνει μέχρι 5,5 γραμμάρια υδατανθράκων και 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά λίβρα σωματικού βάρους ανά ημέρα.