Το μέσο βάρος και το ύψος ενός 15χρονου

Η ηλικία 15 μπορεί να αψηφήσει τους μέσους όρους όταν πρόκειται για την ωρίμανση και την ανάπτυξη των αγοριών και των κοριτσιών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «HealthyChildren», τα αγόρια και τα κορίτσια είναι καλά στην εφηβεία σε αυτή την ηλικία και η ανάπτυξη είναι μία από τις σημαντικότερες αλλαγές. Τα κορίτσια και τα αγόρια θα μεγαλώνουν σε ύψος και βάρος. Οι ώμοι των αγοριών θα διευρυνθούν · τα κορίτσια θα βιώσουν την ίδια αλλαγή στους γοφούς τους. Και οι δύο είναι φυσιολογικές και φυσιολογικές, αλλά δεν υπάρχει τυπικό χρονοδιάγραμμα για το πότε συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Δύο παιδιά μπορούν να βιώσουν τις ίδιες αλλαγές με διαφορετικούς ρυθμούς και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό και για τα δύο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσιεύουν τους Χάρτες Ανάπτυξης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο οδηγός περιλαμβάνει γραφήματα για τη μέτρηση του ύψους, του βάρους και της σωματικής μάζας των παιδιών από την ηλικία των 20 ετών. Οι παιδίατροι θα παρακολουθήσουν τις αλλαγές ανάπτυξης σε αυτά τα διαγράμματα για να καθορίσουν εάν το παιδί αυξάνεται με υγιή ρυθμό ή αποτυγχάνει να αναπτυχθεί. Η ανάπτυξη σε ποσοστό χαμηλότερο του μέσου όρου μπορεί να υποδεικνύει διατροφικές ελλείψεις, βιολογικές ανωμαλίες ή κληρονομικά χαρακτηριστικά. Για να δημιουργηθούν τα διαγράμματα, το CDC προέκρινε δεδομένα από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ερευνών και των δεδομένων πιστοποιητικών γέννησης.

Το γράφημα βάρους για ηλικία του CDC αναφέρει το μέσο βάρος ενός αγοριού ηλικίας 15 ετών στα 126 κιλά. Το διάγραμμα δείχνει ότι τα παιδιά που ζυγίζουν 172 λίβρες βαθμολογούνται στο 95ο εκατοστημόριο ή ζυγίζουν πάνω από το 95% των αγοριών της ηλικίας τους. Στο κάτω άκρο, τα αγόρια που ζυγίζουν μόλις 90 κιλά πέφτουν στο 3ο εκατοστημόριο. Για τα κορίτσια, το μέσο βάρος είναι 114 λίβρες. Τα κορίτσια στα 86 κιλά πέφτουν στο χαμηλό τέλος της κλίμακας μέτρησης, στο 3ο εκατοστημόριο. Το 95ο εκατοστημόριο των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών είναι 168 κιλά, που σημαίνει ότι ζυγίζουν περισσότερο από το 95 τοις εκατό των κοριτσιών σε εθνικό επίπεδο.

Τα εκατοστημόρια ανά ηλικία παρακολουθούν το κανονικό ύψος για τα αγόρια και τα κορίτσια. Το μέσο ύψος του αγόρι είναι 67 ίντσες, ή 5 πόδια 7 ίντσες ψηλό. Τα αγόρια με ύψος 72 ½ ίντσες, ή 6 πόδια και 1/2-ίντσα, είναι ψηλότερα από το 97 τοις εκατό όλων των άλλων αγοριών στην Αμερική, ενώ τα άτομα με ύψος 61 ίντσες πέφτουν στο 3ο εκατοστημόριο. Για τα κορίτσια, 64 ίντσες, ή 5 πόδια 4 ίντσες ψηλός, θεωρείται κανονικό ύψος. Για να πέσει στο 97ο εκατοστημόριο, ένα 15χρονο κορίτσι πρέπει να είναι μόνο 69 ίντσες ψηλό. Μια 59-ιντσών ύψος — ή 4 πόδια 11 ίντσες — κορίτσι είναι στο 3ο εκατοστημόριο για το ύψος.

Ο δείκτης μάζας σώματος μετρά την αναλογία ύψους προς βάρος. Σύμφωνα με το CDC, ένας ΔΜΣ μεταξύ του 5ου και του 84ου εκατοστημορίου θεωρείται υγιής για παιδιά και εφήβους. Ένα παιδί στο 85ο εκατοστημόριο θεωρείται υπέρβαρο. Μόλις περάσει το 95ο εκατοστημόριο, το παιδί έχει επισημανθεί ως παχύσαρκο. Βάσει αυτής της κλίμακας, ένα υγιές 15χρονο αγόρι ως ΔΜΣ μεταξύ 16,5 και 23,3. Ένας ΔΜΣ 23,4 είναι στο 85ο εκατοστημόριο, ενώ ένας δείκτης 26,8 θα τοποθετούσε το παιδί στην παχύσαρκη κατηγορία. Τα κορίτσια έχουν ένα ευρύτερο φάσμα υγιεινών βαρών, που κυμαίνονται από 16,2 έως 23,5. Στα 23,6, τα κορίτσια θεωρούνται υπέρβαρα, ενώ τα άνω των 28,1 είναι παχύσαρκοι.

Πώς οι γιατροί καθορίζουν τι είναι φυσιολογικό

Κανονικό βάρος

Κανονικό Ύψος

Κανονικός δείκτης μάζας σώματος