Αιμορραγία της μήτρας και εγκυμοσύνη

Μια μύτη με αιχμή, η οποία ονομάζεται επίσης κεκλιμένη ή μετατραπένσα μήτρα, εμφανίζεται όταν η μήτρα μιας γυναίκας κλίνει ελαφρώς προς το πίσω μέρος της λεκάνης της, αντί να βρίσκεται σε ευθεία κάθετη θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μύτη δεν παρεμβαίνει στην ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος, αλλά εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι η μήτρα σας έχει κλίση και ελπίζετε να συλλάβετε σύντομα, θα πρέπει να καταλάβετε πώς αυτή η πάθηση επηρεάζει το σώμα σας.

Σχεδόν το 20% των γυναικών έχουν μύτη με αιχμές, αναφέρει η MayoClinic.com. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλά μια ανατομική παραλλαγή με την οποία γεννιούνται οι γυναίκες. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν οι σύνδεσμοι τεντώνονται και χάνουν την ένταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ή όταν καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα και η πυελική φλεγμονώδης νόσος αφήνουν ουλώδη ιστό στα αναπαραγωγικά όργανα.

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν μια κεκλιμένη μήτρα, καθώς συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και της εμμηνόρροιας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, των προβλημάτων που χρησιμοποιούν ταμπόν και της μικρής ακράτειας. Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει μια μήτρα με απλή πυελική εξέταση.

Στο παρελθόν, πιστεύεται ότι η ύπαρξη μιας κεκλιμένης μήτρας θα μπορούσε να συμβάλει στην υπογονιμότητα, διότι θα μπορούσε να δυσκολέψει το σπέρμα να φτάσει στο αυγό. Ευτυχώς, είναι πλέον κατανοητό ότι η θέση της μήτρας δεν εμποδίζει την ικανότητα του σπέρματος να συναντήσει ένα ωάριο. Η ύπαρξη μύτης με αιχμή δεν θα επηρεάσει άμεσα την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει έμμεση σχέση μεταξύ στειρότητας και κεκλιμένης μήτρας. Αν η κατάσταση προκλήθηκε από ενδομητρίωση, πυελική φλεγμονώδη νόσο ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που άφησε ουλές στα σάλια της σάλπιγγας, αυτός ο ιστός ουλής μπορεί να δυσχεράνει το αυγό να μετακινηθεί σε θέση όπου το σπέρμα μπορεί να φτάσει σε αυτό, αναφέρει το BabyCenter. Ορισμένες γυναίκες με κεκλιμένη μήτρα βρίσκουν επίσης πολύ οδυνηρή τη σεξουαλική επαφή λόγω του τρόπου που το πέος πλήττει τη μήτρα ή τον τράχηλο · αν περιορίσετε τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να μειώσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος χάνοντας το σεξ στις πιο γόνιμες μέρες σας, συμβουλεύει το BabyHopes .com.

Η θεραπεία για τη μήτρα δεν είναι συνήθως απαραίτητη για την επίτευξη εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι οι γιατροί συνήθως αποκλείουν όλες τις άλλες αιτίες υπογονιμότητας πριν εξετάσουν το πρόβλημα με μια κεκλιμένη μήτρα. Αλλά εάν μια κεκλιμένη μήτρα γίνει ζήτημα -ιδίως εξαιτίας του πόνου κατά τη συνουσία – ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση στη μήτρα για την κλίση της μήτρας προς τα εμπρός. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε προσωρινά μέτρα, όπως ασκήσεις στο στήθος ή μια συσκευή με πεσσούς, που εισάγεται στον κόλπο για να επανατοποθετηθεί η μήτρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όλες αυτές τις επιλογές και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν μπορεί να είναι σωστό για εσάς.

Αιτία

Συμπτώματα

Γονιμότητα

Θεραπεία