Γιατί είναι κακό φαγητό για την υγεία σας;

Μια δίαιτα με ανεπιθύμητα τρόφιμα τυπικά χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό μεταποιημένων και τηγανισμένων τροφίμων, ραφιναρισμένα σάκχαρα και δημητριακά, επεξεργασμένο κρέας, καραμέλα και σοκολάτα και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα ανεπιθύμητα τρόφιμα είναι γνωστά ως τέτοια, διότι η διατροφική τους αξία συνήθως αντισταθμίζεται από τους κινδύνους που θέτει για τη γενική υγεία σας.

Γράφοντας για την ιστοσελίδα της Κλινικής του Mayo, η καταχωρημένη διαιτολόγος Katherine Zeratsky εξηγεί ότι μια δίαιτα υψηλού κινδύνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία και ευεξία. Ο Zeratsky παραθέτει μια μελέτη που ακολούθησε 3.000 βρετανούς εργάτες γραφείου για μια περίοδο πέντε ετών και διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε δίαιτα με σκουπίδια είναι πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης. Επιπλέον, ο Zeratsky σημειώνει μελέτες που δείχνουν ότι μια δίαιτα με σκουπίδια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσων του Alzheimer ή Parkinson αργότερα στη ζωή.

Γράφοντας στο τεύχος Οκτωβρίου 2007 του British Journal of Nutrition, η Stephanie Bayol και οι συνεργάτες του στο Royal Veterinary College του Λονδίνου ανέφεραν ότι μια δίαιτα με σκουπίδια συνήθως οδηγεί σε παχυσαρκία λόγω του υψηλού λίπους, της ενέργειας, της ζάχαρης και του αλατιού περιεχόμενα. Συνδυάζοντας μια δίαιτα υψηλή σε σκουπίδια με έλλειψη άσκησης και κακή έλεγχο της όρεξης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να πάρετε παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο Bayol και οι συνάδελφοί του ανέφεραν επίσης ότι είναι πιθανό η όρεξη του βρέφους για φαγητό και η συνολική σωματική του μάζα να επηρεάζονται όταν η μητέρα του τρώει δίαιτα υψηλά σε πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Το 2007, η ερευνητική ομάδα της Bayol μελέτησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης μητρικών απορριμμάτων τροφίμων σε μητέρες στις διατροφικές προτιμήσεις και στο δείκτη σωματικής μάζας των απογόνων τους. Αν και τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε ζώα δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι συσχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη υγεία, η Bayol καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μητέρα που τρώει δίαιτα με θρεπτικά συστατικά αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει λιγότερο υγιείς προτιμήσεις για όρεξη και παχυσαρκία αργότερα στη ζωή.

Τα ανεπιθύμητα τρόφιμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα εν γένει είναι τυπικά πολύ υψηλότερα στο άλας (χλωριούχο νάτριο) από τα φρεσκοπαρασκευασμένα τρόφιμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν τακτικά σημαντικά περισσότερο νάτριο από ό, τι απαιτείται, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων προβλημάτων υγείας. Τον Ιανουάριο του 2010, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υγειονομικές αρχές των Η.Π.Α. συστήνουν ότι ένας υγιής ενήλικας δεν καταναλώνει περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως · οι αρχές συμπεριλαμβανομένου του Ιατρικού Ινστιτούτου έχουν προτείνει χαμηλότερο υγιές όριο νατρίου 1.500 mg ημερησίως. Πολλές τροφές με πρόχειρο φαγητό έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο από αυτά τα καθημερινά συνιστώμενα όρια — μια πλούσια σάλτσα από βουβάλια της McDonald’s, που περιέχει 1,540 ουγκιά, περιέχει 2.140 mg νατρίου, υπολογίζει ο ιστότοπος της SMI Analytical.

Ψυχική υγεία

Ευσαρκία

Την υγεία των εμβρύων και των βρεφών

Νάτριο