Τον τόνο και την ακμή

Περίπου τέσσερις στους 10 έφηβους υποφέρουν από ακμή ή ακμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Αν και η ακμή δεν είναι απειλητική για τη ζωή κατάσταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Η διατροφή είναι ένα δίκοπο σπαθί όταν πρόκειται για ακμή. Ορισμένα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένου του τόνου – μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων ακμής ενώ άλλα μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

Σύνδεση

Η διατροφή είναι ένας υποεκτιμημένος παράγοντας στην ανάπτυξη της ακμής, αναφέρει ο επιστήμονας της διατροφής Loren Cordain, PhD, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2005 “Σεμινάρια Δερματολογίας και Χειρουργικής”. Σε αυτό το έγγραφο ανασκόπησης, ο Cordain σημειώνει ότι οι δίαιτες πολλών ανθρώπων – πλούσιες σε υδατάνθρακες ταχείας πέψης, χαμηλές σε αντιοξειδωτικά και χωρίς υγιή λίπη – διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις βιολογικές αιτίες της ακμής. Οι υπερπαραγωγικοί αδένες ιδρώτα, η φλεγμονή και οι φραγμένοι πόροι – τρεις παράγοντες στην ανάπτυξη της ακμής – μπορούν να μειωθούν με ορισμένες τροποποιήσεις στη διατροφή κάποιου. Ο τόνος είναι ένα υγιές φαγητό που μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της ακμής.

Ωμέγα-3 λιπαρά

Στο βιβλίο “Σεμινάρια στην δερματική ιατρική και τη χειρουργική επέμβαση”, ο Cordain σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν δυτικές δίαιτες δεν παίρνουν αρκετά ωμέγα-3 λίπη. Τα λιπαρά ωμέγα-3 είναι αντιφλεγμονώδη λίπη που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα, όπως οι λιναρόσποροι και τα ψάρια. Ο τόνος είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – που περιέχει 1,5 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών ανά 170 γραμμάρια – σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2003 “Αρχεία Δερματολογίας” σημειώνει ότι μια πλούσια σε ωμέγα-3 διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής σε εκείνους που δεν καταναλώνουν επαρκή ωμέγα-3 λίπη. Omega-3s καταπολεμούν την φλεγμονή στο δέρμα – μια διαδικασία που προάγει την παραγωγή ιδρώτα και φραγμένους πόρους.

Πρωτεΐνη

Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ταχείας πέψης μπορεί να μειώσει σημαντικά την ακμή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2007 “Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας”. Σε αυτή τη μελέτη των 43 ανδρών που πάσχουν από ακμή, ανακαλύφθηκε ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που περιείχε επίσης υδατάνθρακες βραδείας πέψης μείωσε τα συμπτώματα ακμής κατά περίπου 20%. Ένα ενιαίο κουτί του λευκού τόνου περιέχει 40 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Σκέψεις

Ενώ ο τόνος περιέχει δύο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα ακμής – λιπαρά ωμέγα-3 και πρωτεϊνική διατροφή – καμία μελέτη δεν έχει επισημάνει τον τόνο ως θεραπεία για την ακμή. Όπως και με οποιοδήποτε χρόνιο δερματικό πρόβλημα, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας. Ο τόνος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, μια περιβαλλοντική τοξίνη, οπότε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης τόνου σε δύο μερίδες την εβδομάδα.