Ποια είναι η διατροφική αξία των αποξηραμένων βακκίνων σε σύγκριση με τα φρέσκα βακκίνια;

Περίπου το 95% της εγχώριας καλλιέργειας βακκίνιων – η οποία ανήλθε σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια βαρέλια το 2012, σύμφωνα με το Κέντρο Γεωργικών Πόρων Μάρκετινγκ στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αϊόβα – προορίζεται να μεταποιηθεί, κυρίως σε χυμούς. Αν και ολόκληρα τα βακκίνια φτάνουν μόνο στο μέσο αμερικανικό τραπέζι κατά τη διάρκεια των Ευχαριστιών, τόσο τα φρέσκα φρούτα όσο και τα αποξηραμένα ομόλογα τους συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Μια 1-φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα βακκίνια έχει περίπου 50 θερμίδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Ενώ τα μη επεξεργασμένα βακκίνια δεν αποτελούν σημαντική πηγή λίπους ή πρωτεΐνης, θα πάρετε λίγο πάνω από 13 γραμμάρια υδατανθράκων – ένα ποσό που περιλαμβάνει 5 γραμμάρια ινών και περίπου 4,5 γραμμάρια ζάχαρης – από ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρούτο. Θα έχετε επίσης κοντά στα 15 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ή 24 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας που βασίζονται σε δίαιτα 2.000 θερμίδων, καθώς και σημαντικές ποσότητες βιταμινών Κ και Ε.

Η γεύση του γκρέιπ-γουρουνάκι εντείνεται καθώς στεγνώνει, γι ‘αυτό και τα περισσότερα αποξηραμένα βακκίνια παρασκευάζονται με ζάχαρη ή κάποιο άλλο είδος γλυκαντικού. Μια μερίδα 1/3-φλιτζάνι ζαχαρούχα αποξηραμένα βακκίνια παρέχει μόλις πάνω από 120 θερμίδες και περίπου 33 γραμμάρια υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων 2,3 γραμμαρίων ινών. Περίπου το 80% των υδατανθράκων στα αποξηραμένα βακκίνια προέρχονται από απλά σάκχαρα, σύμφωνα με το USDA. Επειδή τα βακκίνια τυπικά ψεκάζονται με λάδι για να μην μπορούν να κολλήσουν καθώς στεγνώνουν, είναι ελαφρώς υψηλότερα σε λιπαρά από ό, τι η φρέσκια ποικιλία. Επίσης, στερούνται βιταμίνης C, η οποία καταστρέφεται από τη διαδικασία ξήρανσης.

Τα βακκίνια μπορεί να μην συσκευάζουν τόσα βιταμίνες και μέταλλα σε κάθε θερμίδα, όπως μερικά άλλα φρούτα, αλλά όπως όλα τα μούρα, τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τα βακκίνια – είτε φρέσκα, αποξηραμένα είτε χυμώδη – προέρχονται από το εξαιρετικό φυτοχημικό τους περιεχόμενο. Τα βακκίνια είναι μια κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών, παρέχοντας περισσότερες ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες από τα βακκίνια, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τις φράουλες και τα κεράσια, σύμφωνα με την ανάλυση USDA. Είναι μια σημαντική πηγή προανθοκυανιδινών, η οποία είναι γνωστό ότι αναστέλλει τα βακτήρια που σχετίζονται με λοιμώξεις της ουροποιητικής οδού και μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στα βακτήρια που προκαλούν έλκος στομάχου και ασθένεια των ούλων.

Τα αμεταποίητα βακκίνια θεωρούνται ευρέως πάρα πολύ ταλαιπωρημένα για φαγητό, γι ‘αυτό και η κατανάλωσή τους γενικά σημαίνει κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Ακόμα κι αν τα γλυκαμένα βακκίνια είναι πολύ πιο εύγευστα, η American Heart Association σημειώνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Εάν τα αποξηραμένα βακκίνια αποτελούν μέρος της καθημερινής σας δίαιτας, κόψτε τις άλλες πηγές πρόσθετων σακχάρων για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση. Προσθέτετε φρέσκα μη ζαχαρούχα βακκίνια σε φρουτοσαλάτα – τα αχλάδια, το πεπόνι, τα σταφύλια και άλλα γλυκά φρούτα θα σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε τη γεύση τους και δεν θα μετρήσετε για την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων.

Νωπά βακκίνια

Αποξηραμένα βακκίνια

Οφέλη για την υγεία

Συντελεστής παρηγορητικότητας