Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης μπρόκολου κάθε μέρα;

Ένα φυτό της οικογένειας του λάχανου, το μπρόκολο έχει χαμηλές θερμίδες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Για βέλτιστη υγεία, σύμφωνα με τη δημοσίευση “Οδηγίες Διαιτησίας για Αμερικανούς, το 2010”, θα πρέπει να καταναλώνετε 2 1/2 φλιτζάνια λαχανικά κάθε μέρα, αν είστε σε δίαιτα 2.000 θερμίδων ανά ημέρα. Συμπεριλαμβανομένου του 1/2-φλιτζάνι σερβιρίσματος του μπρόκολου στο καθημερινό μενού σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτό το στόχο.

Υγιεινά θρεπτικά συστατικά

Το μπρόκολο έχει χαμηλές θερμίδες, με μόλις 27 θερμίδες σε 1/2 φλιτζάνι σερβίρεται το λαχανικό. Περιέχει επίσης αξιόλογες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Μια μερίδα 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο παρέχει 50,6 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, 110 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ και περίπου 1,207 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, ενώ η βιταμίνη Κ παίζει Σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή όραση. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ωφέλιμα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, με 229 χιλιοστογραμμάρια σε μερίδα 1/2 φλιτζανιού και ασβέστιο, με 31 χιλιοστόγραμμα ανά 1/2 φλιτζάνι. Τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα σας χρειάζονται κάλιο για βέλτιστη λειτουργία. Το ασβέστιο βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών.

Φυτικές ίνες

Και οι δύο μορφές διατροφικών ινών – αδιάλυτες και διαλυτές – απαντώνται φυσικά στο μπρόκολο. Η αδιάλυτη ίνα επιταχύνει την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του στομάχου σας και σας βοηθά να κρατάτε τακτικά με την προσθήκη χύμα στο σκαμνί σας. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό για να σχηματίσουν ένα πήκτωμα στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό επιβραδύνει την πέψη και το στομάχι και το έντερο σας δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν πλήρως θρεπτικά συστατικά όπως η ζάχαρη και το άμυλο. Κατά συνέπεια, τα επίπεδα χοληστερόλης βυθίζονται, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, όπως το μπρόκολο, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη σε άτομα με διαβήτη. Μια μερίδα 1/2-φλυτζανιών μαγειρεμένου μπρόκολου έχει συνολική περιεκτικότητα σε ίνες 2,6 γραμμάρια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη διαιτητικών ινών είναι 25 έως 30 γραμμάρια.

Ενώσεις για την προαγωγή της υγείας

Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή θειούχων ενώσεων που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, οι οποίες διασπώνται στο σώμα σας για να σχηματίσουν ισοθειοκυανικά. Τα ισοθειοκυανικά διεγείρουν τα ένζυμα στο σώμα σας που βοηθούν στην καταστροφή των τοξινών και των καρκινογόνων, δηλώνει το Linus Pauling Institute. Το μπρόκολο περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται ινδολο-3-καρβινόλη, η οποία παράγει διϊνδολυλομεθάνιο ή DIM όταν έρχεται σε επαφή με το γαστρικό οξύ στο στομάχι σας. Λόγω των ισχυρών αντικαρκινικών ιδιοτήτων του, το DIM μπορεί να έχει υπόσχεση στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, αναφέρει το Cancer Center Memorial Sloan-Kettering.

Ανακούφιση από την αναπνοή

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του περιοδικού “Clinical Immunology” του Μαρτίου 2009, η σουλφοραφάνη – μια χημική ουσία που απαντάται άφθονα στα μπρόκολα και τα μπρόκολα – μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αναπνευστική φλεγμονή που οδηγεί σε καταστάσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Και αλλεργική ρινίτιδα. Η σύνθετη σουλφοραφάνη αυξάνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων στον αεραγωγό, παρέχοντας προστασία από την επίθεση των ελεύθερων ριζών που αναπνέετε καθημερινά στον καπνό τσιγάρου, στα καυσαέρια του ντίζελ, στον μολυσμένο αέρα και τη γύρη. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς, οδηγώντας σε αναπνευστικές καταστάσεις. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που διεγείρονται από τη σουλφοραφάνη μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των επιβλαβών συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λέει ο Δρ. Marc Riedl, κύριος ερευνητής της μελέτης και βοηθός καθηγητής στη σχολή ιατρικής David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Ο Riedl συνιστά να καταστεί το μπρόκολο και άλλα λαχανικά σταυρόφυλα ένα κανονικό μέρος της διατροφής σας.