Ποια χάπια διατροφής λειτουργούν καλύτερα στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της καύσης λίπους;

Αν και τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα για την απώλεια λίπους, μπορούν να είναι μια αποτελεσματική προσθήκη στο τρέχον πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας και να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα αποθηκευμένου σωματικού λίπους ως ενέργεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα είναι πιο ευεργετικά για την απώλεια λίπους από άλλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Yohimbine

Η ιωβινίνη ενισχύει την ικανότητα της ορμόνης νορεπινεφρίνη να προσκολλάται σε βήτα υποδοχείς στα λιποκύτταρά σας, γεγονός που προκαλεί μια σειρά καταστάσεων που οδηγούν στην καταστροφή των λιποκυττάρων. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αθλητικής Ιατρικής στη Σερβία ανακάλυψαν ότι οι ποδοσφαιριστές που καταναλώνουν 20 mg yohimbine δύο φορές την ημέρα για 21 ημέρες εμφάνισαν σημαντική μείωση του σωματικού λίπους σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στο τεύχος Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2006 «Έρευνα στην Αθλητική Ιατρική».

Fenugreek

Το κολοκυνθοειδές είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Mary Hardin-Baylor. Τα υποκείμενα έλαβαν 500 mg Fenugreek ή εικονικό φάρμακο ημερησίως για οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια άσκησης αντίστασης. Στο τέλος της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2010 του περιοδικού “Journal of the International Society of Sports Nutrition”, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι από τον όμιλο Fenugreek μείωσαν το σωματικό τους λίπος σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Επιπλέον, το Fenugreek αποδείχθηκε ότι δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις στη λειτουργία των νεφρών ή του ήπατος.

CLA

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ή το CLA είναι ένα φυσικό λιπαρό οξύ ωμέγα-6 που βρίσκεται στα βοοειδή που τρέφονται με χόρτο και τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Το CLA συνήθως λαμβάνεται σε μορφή συμπλήρωσης για να λάβει τη σωστή δοσολογία για αποτελέσματα απώλειας λίπους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία ανακάλυψαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν 5,5 γραμμάρια CLA ημερησίως για 16 εβδομάδες μείωσαν τη λιπώδη τους μάζα σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν ελαιόλαδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition του Ιουλίου 2009.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μία από τις δύο κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα και μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου της Μινεσότα έδωσαν υποκείμενα σε μειωμένη θερμίδα δίαιτα με πρωτεΐνη τυρογάλακτος ή ποτό ελέγχου δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Οι επιστήμονες ανέφεραν στο τεύχος Μαρτίου του 2008 με τίτλο «Διατροφή και μεταβολισμός» ότι οι ομάδες της ομάδας πρωτεϊνών ορού γάλακτος παρουσίασαν μείωση σωματικού λίπους σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας ελέγχου.