Τι μπορώ να κάνω για τους πονεμένους μύες μετά την εκτέλεση ενός μαραθωνίου

Αφού τρέξετε ένα μαραθώνιο, μπορεί να νιώσετε σαν να γιορτάζετε – αλλά οι μύες σας μπορεί να σας βγάλουν από την προμήθεια. Ακόμα κι αν έχετε εκπαιδευτεί και προετοιμαστείτε για μεγάλη απόσταση, οι μύες σας μπορεί να αισθάνονται επώδυνοι. Ο πόνος των μυών είναι απολύτως φυσιολογικός και μπορεί να ξεκινήσει μία ή δύο ημέρες μετά την εκτέλεση. Ο πόνος συνήθως ξεφεύγει μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά εν τω μεταξύ, τον καθησυχάζει στο σπίτι. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιεσδήποτε θεραπείες στο σπίτι.

Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο στους μυς, φτάστε σε ένα πάγο. Εάν δεν έχετε πακέτο πάγου στο χέρι, τυλίξτε μια χούφτα παγάκια σε μια πετσέτα. Κρατήστε τον πάγο σε πονηρές περιοχές για 20 λεπτά τη φορά. Ο πάγος θα μειώσει το πρήξιμο των μυών και θα βοηθήσει να εξομαλύνει τον πόνο. Αν το ολόκληρο σώμα σας πονάει, γεμίστε την μπανιέρα με δροσερό νερό και καθίστε σε αυτό όσο μπορείτε να το αντέξετε. Μην κάθεστε στο ζεστό νερό ή χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ζεστού νερού – η θερμότητα θα προκαλέσει περισσότερη διόγκωση, η οποία μπορεί να κάνει τους επώδυνους μύες ακόμα πιο επώδυνους.

Το να κάνετε ένα απαλό μασάζ από έναν επαγγελματία που έχει εμπειρία με τον πόνο του μαραθωνίου μετά το μαραθώνιο μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει η ένταση των μυών και να τους βοηθήσει να αισθάνονται λιγότερο πόνο. Εξηγήστε στον θεράποντα μασάζ ότι αισθάνεστε πολύ επώδυνη, γι ‘αυτό χρησιμοποιεί ελαφριά πίεση κατά τη διάρκεια του μασάζ. Εάν δεν είστε σε θέση να πάρετε ένα μασάζ, εργάζεστε απαλά σε αυτές τις πληγούσες περιοχές μόνοι σας. Προσεκτικά τρίψτε με κυκλική κίνηση – εάν αισθανθείτε πόνο, σταματήστε αμέσως.

Όταν οι μύες σας αισθάνονται πληγή, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Εάν οι επώδυνοι μύες σας εξακολουθούν να προκαλούν ενόχληση, πάρτε μια δόση ενός εξωχρηματιστηριακού αναλγητικού όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Πάρτε τη δόση ακριβώς όπως συνιστάται στην ετικέτα του φιαλιδίου. Εάν οι μύες σας εξακολουθούν να αισθάνονται επώδυνοι, τρίψτε μια εξωχρηματιστηριακή κρέμα μυών που περιέχει ασπιρίνη απευθείας στα πονάκια. Η κρέμα θα ανακουφίσει προσωρινά τον πόνο.

Οι απαλές εκτάσεις μειώνουν τον πόνο και την ακαμψία ενώ οι μύες σας αναρρώνουν. Πηγαίνετε για μια αργή βόλτα τη νύχτα που ολοκληρώνετε το μαραθώνιο για να κρατήσετε τους μυς σας αδύναμους. Την επόμενη μέρα, ζεστάστε τους μύες σας πριν τεντώσετε πηγαίνοντας σε μια απλή βόλτα με ποδήλατο ή μια jog. Τεντώστε τα μοσχάρια σας ξαπλωμένα στο έδαφος, στη συνέχεια βγάζοντας μια πετσέτα γύρω από το δεξί σας πόδι. Επεκτείνετε το πόδι σας μέχρι την οροφή και τραβήξτε την πετσέτα προς το κεφάλι σας για να αυξήσετε το τέντωμα. Επαναλάβετε το αντίθετο πόδι.

Πάγο, όχι θερμότητα

Θεραπεία μασάζ

Εξωχρηματιστηριακά φάρμακα

Τεντώστε ασκήσεις