1% έναντι 2% γάλακτος

Τόσο 1% όσο και 2% γάλα είναι καλές πηγές θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα. Ωστόσο, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, το 2 τοις εκατό γάλα είναι μια λιγότερο υγιεινή επιλογή ποτών από το 1 τοις εκατό γάλακτος για άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών.

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), το 1 τοις εκατό γάλα παρέχει ελαφρώς θρεπτικά συστατικά από το γάλα 2 τοις εκατό, ενώ περιέχει επίσης λιγότερες θερμίδες, λίπος, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Ενώ οι δύο είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και ασβεστίου, 1 φλιτζάνι γάλακτος 1 τοις εκατό περιέχει 0,17 g περισσότερων πρωτεϊνών, 12 mg περισσότερο ασβέστιο και περίπου το μισό λίπος σε σύγκριση με το ίδιο ποσοστό γάλακτος 2 τοις εκατό, σύμφωνα με τα στοιχεία της USDA National Nutrient Database Για την τυπική αναφορά. Τα ενισχυμένα γάλατα 1 τοις εκατό και 2 τοις εκατό παρέχουν βιταμίνη D, αν και λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, το 1 τοις εκατό γάλα είναι ένας υγιέστερος προμηθευτής αυτής της θρεπτικής ουσίας.

Για την υγεία της καρδιάς, το AHA συστήνει στους ενήλικες και τα παιδιά να έχουν δύο έως τρεις μερίδες μη λιπαρών ή χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων ανά ημέρα. Τα τρόφιμα που πληρούν αυτές τις συστάσεις περιλαμβάνουν αποβουτυρωμένο γάλα και γάλα 1 τοις εκατό, αλλά αποκλείουν γάλα 2 τοις εκατό. Δύο τοις εκατό γάλα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά είναι τα μεγαλύτερα διαιτητικά που συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με το AHA. Ακόμη και 1 τοις εκατό γάλα περιέχει μερικά κορεσμένα λιπαρά – 1 φλιτζάνι έχει 1.55 g – που κάνει το γάλα χωρίς λίπος την πιο υγιεινή καρδιά επιλογή όταν πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν είστε συνηθισμένοι να πίνετε πλήρες γάλα ή γάλα 2 τοις εκατό, το AHA συνιστά να μειώνεται αργά σε 1 τοις εκατό γάλα, ακολουθούμενο από το 1/2 τοις εκατό, και τέλος να πίνετε μόνο αποβουτυρωμένο γάλα.

Ενώ το 1 τοις εκατό γάλα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή για ενήλικες, 2 τοις εκατό γάλα είναι μια κατάλληλη επιλογή για πολύ μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τον παιδίατρο Δρ William Sears, ένα μωρό μπορεί να αλλάξει από το να πίνει πλήρες γάλα σε γάλα 2 τοις εκατό σε ηλικία 2 περίπου, παρά να συνεχίσει να πίνει πλήρες γάλα στα παιδικά του χρόνια. Παρόλο που τα νήπια χρειάζονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη διατροφή τους, χρειάζεται να πάρουν μερικά από τα λίπη τους από υγιείς πηγές, όπως λιπαρά θαλασσινά, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά από πλήρες γάλα. Η Sears συνιστά την αντικατάσταση του γάλακτος χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε διατροφή για βρέφη ή μικρό παιδί. Μετά το μικρό παιδί, το 1 τοις εκατό ή το αποβουτυρωμένο γάλα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή για τη διατροφή του παιδιού σας από το γάλα 2 τοις εκατό.

Ενώ το γάλα 2 τοις εκατό είναι υπερβολικά υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, το 1 τοις εκατό γάλα είναι μια καλή πηγή διατροφής .. Παρέχει όλα τα συστατικά ενός υγιεινού γεύματος: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίγο λίπος. Επιπλέον, από την περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D, 1 τοις εκατό γάλα είναι ένα σημαντικό φαγητό για την πρόληψη της οστεοπόρωσης των οστών, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ορισμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Annals of Nutrition and Metabolism» το 2010, έχουν επίσης συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση διαιτητικού ασβεστίου από γαλακτοκομικές πηγές σε απώλεια βάρους στις υπέρβαρες γυναίκες.

Διατροφικές διαφορές

Σύσταση AHA

Παιδική διατροφή

Πλεονεκτήματα υγείας