Γιατί το στομάχι του παιδιού μου είναι μεγάλο;

Ένας φουσκωμένος ή επινεφριμένος στομάχος είναι συνήθως μια δυσάρεστη κατάσταση, ανεξάρτητα από την αιτία. Μπορεί να είναι ανησυχητικό για τους γονείς, αν το στομάχι του παιδιού τους εμφανιστεί ανεπτυγμένο χωρίς προφανή λόγο, και τα μικρά παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να διατυπώσουν τι αισθάνονται. Ενώ το ίδιο το φουσκωμένο στομάχι δεν υποδεικνύει μια σοβαρή κατάσταση, οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την αυξημένη κοιλιά του παιδιού τους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν θα συμβουλευτείτε ή όχι ένα γιατρό.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια δυσάρεστη, αλλά συνήθως όχι σοβαρή κατάσταση, που όλοι αντιμετωπίζουν από καιρό σε καιρό. Εάν το παιδί σας είναι δυσκοιλιζόμενο, το στομάχι του μπορεί να φαίνεται φουσκωμένο και να είναι σταθερό στην αφή. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το παιδί σας είναι δυσκοιλιζόμενο είναι να σημειώσετε τη συχνότητα και τη συνέπεια των κινήσεων του εντέρου. Εάν οι κινήσεις του εντέρου είναι λιγότερο συχνές από το συνηθισμένο και εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληρές, μπορεί να είναι δυσκοιλιότητα. Μερικές φορές, οι απλές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητα, αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό του παιδιού σας εάν ανησυχείτε.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της περιοχής του στομάχου, ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά. Μαζί με ένα φουσκωμένο στομάχι, ένα παιδί που πάσχει από σκωληκοειδίτιδα μπορεί επίσης να έχει πυρετό, ναυτία και πόνο που κείται γύρω από την κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει σκωληκοειδίτιδα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό. Εάν η σκωληκοειδίτιδα δεν θεραπεύεται, το παράρτημα μπορεί να σκάσει, προκαλώντας μια πιθανώς απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά ή τη χειρουργική απομάκρυνση του παραρτήματος.

Giardia

Το Giardia προκαλείται από ένα εντερικό παράσιτο και συχνά εξαπλώνεται από το παιδί στο παιδί στις ρυθμίσεις φύλαξης. Αυτό το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σας φουσκωμένο στομάχι, διάρροια, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Ενώ το giardia μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας την κατάλληλη υγιεινή για να μειώσει τις πιθανότητές του να μολυνθεί. Επίσης, τηρήστε τις πολιτικές υγιεινής της ημερήσιας φροντίδας για να βεβαιωθείτε ότι κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψετε την εξάπλωση των παρασίτων και λοιμώξεων.

Κοιλιοκάκη

Ένα άτομο με κοιλιοκάκη έχει ένα σύστημα που δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Η κατανάλωση αυτών των τροφών, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει στον πάσχοντα να γίνει φουσκωμένο, να έχει διάρροια και να αναπτύξει εξάνθημα, μεταξύ άλλων. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για κοιλιοκάκη, μπορεί να ελεγχθεί με προσαρμογή της δίαιτας του παιδιού σας για να αποφευχθούν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Αυτή η αλλαγή διατροφής είναι πολύ σημαντική, καθώς η μη υποβληθείσα σε θεραπεία κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ανάπτυξη στα παιδιά.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τυχόν συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί σας σε συνδυασμό με ένα φουσκωμένο στομάχι, όταν αποφασίσετε αν θα καλέσετε το γιατρό. Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, κοιλιακό άλγος ή εξάνθημα και εμφανίζεται φουσκωμένο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Επίσης, η παρατεταμένη διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη υγρών του παιδιού σας εάν αντιμετωπίζει χαλαρές κινήσεις του εντέρου και να επικοινωνήσετε με το γιατρό της εάν η διάρροια είναι επίμονη.