Ποια είναι ορισμένα μειονεκτήματα του γάλακτος;

Ένα κρύο ποτήρι γάλα είναι ένα κοινό βλέμμα στα τραπέζια δείπνου σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 3 φλιτζάνια γάλακτος ημερησίως, σύμφωνα με τις “Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2010”. Αν και το γάλα έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά του – είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α, D και Β-12 – υπάρχουν επίσης μερικά πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να θυμάστε.

Πολλοί γαλακτοπαραγωγοί βάζουν ορμόνες στις δίαιτες των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων τους. Αυτές οι ορμόνες έχουν ως στόχο να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος έτσι ώστε οι αγρότες να είναι σε θέση να παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος στους καταναλωτές. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι αυτές οι ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου. Ωστόσο, μελέτες έχουν προκαλέσει αντικρουόμενα αποτελέσματα και αν υπάρχει σχέση μεταξύ ορμονών στο γάλα και τον καρκίνο, η φύση του συνδέσμου παραμένει απροσδιόριστη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Εάν δεν πίνετε αποβουτυρωμένο γάλα, το ποτήρι σας γάλακτος θα περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Μια μερίδα 1 φλιτζανιού πλήρους γάλακτος περιέχει 9 γραμμάρια ολικού λίπους, το οποίο περιλαμβάνει 6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Δύο τοις εκατό ή μειωμένο λίπος γάλα, έχει περίπου το ήμισυ της συνολικής και κορεσμένου λίπους ως πλήρες γάλα, σύμφωνα με την USDA Εθνική βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών. Αν επιλέξετε γάλα 1 τοις εκατό, τα λίπη μειώνονται στα 2,4 γραμμάρια του συνολικού λίπους και 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Η American Heart Association συνιστά να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σας σε λιγότερο από το 7% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας.

Αν έχετε αλλεργία στο γάλα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα υπερβολικά αναστέλλει τις πρωτεΐνες στο γάλα, πράγμα που προκαλεί αντίδραση που κυμαίνεται από εξανθήματα, κνίδωση, κνησμό και πρήξιμο έως δυσκολία στην αναπνοή. Μια σοβαρή αντίδραση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Μια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η συνηθέστερη τροφική αλλεργία σε βρέφη και παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα για την τροφική αλλεργία και την εκπαίδευση. Ενώ τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία στο γάλα τους, μπορούν να παραμείνουν στην ενηλικίωση. Ο μόνος τρόπος για την αποφυγή συμπτωμάτων είναι η εξάλειψη του αγελαδινού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η λακτόζη είναι μια ζάχαρη που απαντάται φυσιολογικά στο γάλα. Εάν είστε δυσανεξία στη λακτόζη, σας λείπει το ένζυμο που χρειάζεται για να αφομοιώσει τη λακτόζη. Όταν καταναλώνετε γάλα μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως κράμπες, αέρια, φούσκωμα, ναυτία και διάρροια. Ενώ αυτά τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα, η μισαλλοδοξία δεν είναι η ίδια με την αλλεργία και δεν κινδυνεύεις από σοβαρές αντιδράσεις. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι σχετικά συχνή και είναι πιθανότερο να εμφανιστεί στην ενηλικίωση από την παιδική ηλικία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφόρησης για τις Πεπτικες Νόσους.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το γάλα κατανάλωσης αυξάνει το ποσό της βλέννας, που μπορεί να επιδεινώσει μια υπάρχουσα κρύα, βουλωμένη μύτη ή ιγμορίτιδα. Ενώ το γάλα, ειδικά το πλήρες γάλα, μπορεί να καλύψει το λαιμό σας και μπορεί να πυκνώσει το φλέγμα, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας αναφέρει ότι το γάλα δεν σχετίζεται με την παραγωγή βλέννας. Η έρευνα δεν υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ γάλακτος και βλέννας ή πνευμονικής λειτουργίας.

Ορμόνες

Κορεσμένο λίπος

Αλλεργίες

Δυσανεξία στη λακτόζη

Φλέγμα