Ποια είναι τα αίτια της έλλειψης βιοτίνης;

Η βιοτίνη είναι μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι απαραίτητη για την υγεία του σώματός σας. Σημαντικό για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια, η βιοτίνη βοηθά επίσης να μεταβολίζει τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Όπως και με όλες τις βιταμίνες Β, η βιοτίνη βοηθάει να διατηρούνται τα μαλλιά, το δέρμα, τα μάτια, το ήπαρ και το νευρικό σύστημα ισχυρά και υγιή, λέει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Αν είστε ανεπαρκείς στη βιταμίνη Β, αυτά τα μέρη του σώματός σας μπορεί να υποφέρουν. Αν και η ανεπάρκεια βιοτίνης δεν είναι συνηθισμένη, υπάρχουν αρκετές αξιοσημείωτες αιτίες.

Αιτίες ανεπάρκειας

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η πραγματική έλλειψη βιοτίνης είναι σπάνια. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια βιοτίνης. Η κατανάλωση μεγάλου αριθμού λευκών αυγών ημερησίως για παρατεταμένο χρονικό διάστημα – εβδομάδες έως χρόνια – μπορεί να προκαλέσει μείωση της βιοτίνης, επειδή τα ασπράδια αυγών περιέχουν πρωτεΐνη που εμποδίζει την απορρόφηση βιοτίνης. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τη μακροπρόθεσμη χρήση αντιβιοτικών, τα οποία ενδέχεται να καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα που παράγει βιοτίνη, τη χρήση παρεντερικής διατροφής για παρατεταμένες περιόδους και ορισμένες διαταραχές απορρόφησης, λέει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιοτίνης περιλαμβάνουν το ανοιχτό δέρμα, τα εύθραυστα νύχια, τα αδύναμα μαλλιά, τα ξηρά μάτια, την κόπωση, την απώλεια της όρεξης, την κατάθλιψη και τις ρωγμές στις γωνίες του στόματος.

Πηγές βιοτίνης

Η καλύτερη πηγή βιοτίνης είναι τα κρέατα ζωικών οργάνων, όπως το ήπαρ και τα νεφρά, λέει το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Ωστόσο, πολλές άλλες τροφές περιέχουν επίσης βιοτίνη, συμπεριλαμβανομένων των κρόκων αυγών, σόγιας, ζύμης ζυθοποιίας, πίτουρου ρυζιού, μαγειρεμένης βρώμης, μπανάνας, σιταριού, ξηρών καρπών και γάλακτος. Επιπλέον, ορισμένα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά στην εντερική οδό σας παράγουν βιοτίνη για τη χρήση του σώματός σας.

Αύξηση της βιοτίνης

Εάν είστε βιοτίνη ανεπαρκής, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να πάρετε για να αυξήσετε το επίπεδο βιοτίνης σας. Η βιοτίνη διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος – στις καθημερινές πολυβιταμίνες, ως μέρος των συμπληρωμάτων βιταμινών συμπλέγματος Β και σε ξεχωριστά συμπληρώματα από μόνα τους. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιοτίνη στη διατροφή σας και να μειώσετε την πρόσληψη τροφής που μειώνει τη βιοτίνη, όπως τα ασπράδια των αυγών, αν έχετε καταναλώσει μεγάλα ποσά από αυτά.

Σκέψεις

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμινών. Αν και μπορεί να φαίνονται φυσικά και υγιή, ακόμη και τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους ή να αλληλεπιδρούν προβληματικά με ορισμένα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αξιολογήσει εάν έχετε πραγματικά έλλειψη βιοτίνης.