Ποιο ρόλο παίζουν τα μικροθρεπτικά συστατικά στο σώμα;

Αν και το σώμα απαιτεί μόνο μια μικρή ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών, αυτές οι σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γενική υγεία και ευεξία. Η επαρκής κατανάλωση μικροθρεπτικών συστατικών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις έγκυες γυναίκες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα συμπλήρωμα μικροθρεπτικών συστατικών.

Ο όρος μικροθρεπτικό πράγμαμα αναφέρεται σε μια ευρεία λίστα βιταμινών και μετάλλων. Ονομάζονται μικροθρεπτικά συστατικά επειδή το σώμα χρειάζεται μόνο μικρά ποσά για να λειτουργήσει σωστά. Επειδή τα μικροθρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία πηγών τροφίμων, οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν επαρκή ποσά. Ωστόσο, ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, βρίσκονται μόνο σε λίγες πηγές τροφίμων, με αποτέλεσμα συχνότερες ανεπάρκειες. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία περιλαμβάνουν αναιμία, διαταραχή ανεπάρκειας ιωδίου και ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το ασβέστιο, για παράδειγμα, συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και το ιώδιο είναι σημαντικό για την κατάλληλη ανάπτυξη του θυρεοειδούς. Άλλα ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, συμβάλλουν στον μεταβολισμό και την ενεργειακή ισορροπία. Το μαγνήσιο βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων ρυθμίζοντας τον ρυθμό των καρδιακών παλμών και της μυϊκής δραστηριότητας στην καρδιά. Ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο φωσφόρος, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση και την ενεργοποίηση άλλων μικροθρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β απορροφώνται καλύτερα και εξομοιώνονται με τον οργανισμό όταν συνδυάζονται με επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου.

Όταν τα μικροθρεπτικά συστατικά δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να αναπτυχθεί μια ποικιλία ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Η ανεπάρκεια σιδήρου, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει αναιμία με έλλειψη σιδήρου, η οποία οδηγεί σε κόπωση και δύσπνοια. Η αναιμία με έλλειψη σιδήρου είναι κοινή τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις μη αναπτυγμένες χώρες. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας. Η έλλειψη βιταμίνης Α, για παράδειγμα, προκαλεί 250.000 έως 500.000 παιδιά να γίνονται τυφλά κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ιδανική περίπτωση, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και ανταποκρίνεται στις καθημερινές συστάσεις για θερμίδες θα πρέπει να παρέχει επαρκή μικροθρεπτικά συστατικά για τις λειτουργίες του σώματος. Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι παρόντα σε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν λαμβάνετε αρκετά από ένα ή περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά, ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να γεμίσετε τα κενά. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι όλες οι πηγές τροφίμων είναι πάντοτε οι καλύτερες, όπως υπογραμμίστηκε σε μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στο “Proceedings of the Nutrition Society”.

Ταυτοποίηση

Λειτουργία

Ελλειψη

Πηγές