Τα οφέλη των ασκήσεων μυών του απαγωγέα

Απαγωγή είναι η πλευρική κίνηση μακριά από τη μέση γραμμή του σώματός σας. Μπορείτε να απαγάγετε τους ώμους, τους καρπούς και τους γοφούς σας, αλλά όταν οι άνθρωποι μιλάνε για τους μύες των απαγωγέων, συνήθως αναφέρονται στους απαγωγείς ισχίου. Οι απαγωγείς ισχίου ανοίγουν τους μηρούς σας προς τα πλάγια και σταθεροποιούν τη λεκάνη σας όταν περπατάτε ή στέκεστε στο ένα πόδι. Μεταξύ άλλων, οι μύες των απαγωγών ισχίου σας βοηθούν να περπατάτε, να τρέχετε, να παίζετε αθλήματα, να χορεύετε, να εισέρχεστε και να βγαίνετε από ένα αυτοκίνητο και να παίρνετε και να ξεφεύγετε από ένα ποδήλατο. Οι ασκήσεις μυών απαγωγής βοηθούν στο συντονισμό των κινήσεων, στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας, στην ενίσχυση της σταθερότητας του πυρήνα και στην πρόληψη των τραυματισμών.

Βελτίωση λειτουργικής ικανότητας

Τα μοτίβα κίνησης απαιτούν συνεργασία μεταξύ πολλαπλών μυϊκών ομάδων και αρθρώσεων. Μερικοί μύες δημιουργούν το κίνημα ενώ άλλοι σταθεροποιούν το σώμα σας. Ανάλογα με την κατάσταση, οι απαγωγείς ισχίου σας μπορούν να χρησιμεύσουν ως μεταφορείς ή ως σταθεροποιητές. Οι κύριοι μυς των απαγωγών ισχίου είναι οι γλουτιαίοι μεγίστος, gluteus medius, gluteus minimus και tensor fascia lata. Όταν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους μυς είναι αδύναμοι, η σταθερότητα του πυρήνα σας θα υποφέρει και η λεκάνη σας μπορεί να γέρνει προς τη μία πλευρά όταν στέκεται στο ένα πόδι. Αυτό θα επηρεάσει την ικανότητά σας να περπατάτε, να τρέχετε, να ανεβαίνετε ή να φουσκώνετε. Οι ισχυροί μύες των απαγωγών βελτιώνουν τη λειτουργική ικανότητα και προετοιμάζουν το σώμα σας για να αποδίδει καλά σε κάθε περίπτωση.

Βελτιώστε την πυρηνική σταθερότητα, ισορροπία και στάση

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ο πυρήνας αποτελείται μόνο από τους κοιλιακούς μυς. Αλλά, ενώ οι κοιλιακοί μύες σας αποτελούν ουσιαστικό μέρος του πυρήνα του σώματός σας, ο πυρήνας σας περιλαμβάνει τεχνικά όλους τους μυς σταθεροποίησης του κορμού. Ως εκ τούτου, οι μύες στην κοιλιά, την πλάτη, τους γοφούς και τους ώμους σας είναι όλα μέρος του πυρήνα και πρέπει να συνεργαστούν για σταθερότητα πυρήνα. Οι ασκήσεις μυών απαγωγής βοηθούν στην ενίσχυση της σταθερότητας του πυρήνα, η οποία βελτιώνει την ισορροπία, τη στάση του σώματος και τη συνολική κίνηση.

Αποφυγή τραυματισμών

Όταν οι μύες των απαγωγών σας είναι αδύναμοι, είναι πιθανότερο να πάσχετε από τραυματισμούς – ειδικά στα πόδια σας. Οι βιομηχανικές αλλαγές που προκαλούνται από τους αδύναμους απαγωγείς ισχίου αυξάνουν τις δυνάμεις και την τριβή στα γόνατα, τους αστραγάλους και τα πόδια σας. Ορισμένοι συνηθισμένοι τραυματισμοί που αντιμετωπίζουν οι δρομείς και οι αθλητές είναι το σύνδρομο του πτερυγιοφαρματικού πόνου, το οποίο προκαλεί πόνο γύρω από το γόνατο και το σύνδρομο της μπάντας του ιλιώτικου (ΙΤ) που προέρχεται από το εξωτερικό του γονάτου και του μηρού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Sports Health A Multidisciplinary Approach”, ανέφερε ότι οι αδύναμοι απαγωγείς ισχίου και η μειωμένη σταθερότητα του ισχίου συμβάλλουν στην υψηλή συχνότητα αυτών των τραυματισμών, μεταξύ άλλων. Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασκήσεις μυών του απαγωγέα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών κάτω άκρων.

Απαγωγές ισχίου

Ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς των απαγωγών του ισχίου σας περιλαμβάνουν τις απαγωγές ισχίου που βρίσκονται στο πλάι, την απότομη απαγωγή ισχίου, τις πλαϊνές σανίδες και τις πλευρικές προεξοχές. Όταν αρχίσετε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις, χρησιμοποιήστε το δικό σας σωματικό βάρος. Καθώς ενισχύετε, μπορείτε να προσθέσετε αντίσταση με τη μορφή βαρών ή ζωνών αντίστασης. Οι ασκήσεις που σας αναγκάζουν να ισορροπήσετε πάνω από το ένα πόδι δουλεύουν επίσης τους μύες των απαγωγέων. Αρχίστε με το ένα πόδι. Μόλις μπορείτε να ισορροπήσετε εύκολα στο ένα πόδι, προσθέστε κινήσεις του άλλου ποδιού και των βραχιόνων σας. Εργαστείτε μέχρι τα μπροστινά σκαλοπάτια, τα σκαλοπάτια και τα μονοπάτια για να ενισχύσετε περαιτέρω τους μυς των απαγωγέων. Στο γυμναστήριο, η μηχανή απαγωγής ισχίου παρέχει μια πρόσθετη πηγή άσκησης απαγωγής.