Τα πολλά οφέλη από την κατανάλωση μπανάνας

Οι μπανάνες παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Είναι σχετικά χαμηλές σε θερμίδες – παρέχοντας περίπου 121 ανά μεγάλη μπανάνα – και υψηλή σε φυτικές ίνες, εκτός από την προσφορά αρκετών βιταμινών και μετάλλων. Τα φρούτα μπανάνας μπορούν να καταναλωθούν απλά ή σε φέτες και σερβίρονται σε σάντουιτς, κύπελλα φρούτων, κρέμες και σαλάτες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φέτες μπανάνας στα δημητριακά πρωινού.

Ενεργοποιήστε με κάλιο

Μία μεγάλη μπανάνα περιέχει 487 χιλιοστόγραμμα καλίου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10,4% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής για το κάλιο. Το κάλιο παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων, την αρτηριακή πίεση και τον έλεγχο των μυών. Βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας νερού και ορυκτών σε όλο το σώμα σας. Σύμφωνα με την Επέκταση του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, η υψηλή πρόσληψη καλίου έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το κάλιο και το νάτριο συνεργάζονται για να διατηρήσουν την κανονική αρτηριακή πίεση. Ένας ισχυρός δεσμός υπάρχει μεταξύ μιας υψηλής διατροφής καλίου και της υγείας των οστών, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σημειώνει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Γεμίστε με ίνες

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μεγάλη μπανάνα προσφέρει σχεδόν 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών, που βοηθούν στη διατήρηση της καλής πεπτικής υγείας και στηρίζουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Η κατανάλωση ινών έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη θεραπεία παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι αιμορροΐδες, η υψηλή χοληστερόλη, η δυσκοιλιότητα και η γαστρεντερική νόσος, αναφέρει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Στόχος για 25 έως 30 γραμμάρια ινών την ημέρα.

Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Οι μπανάνες είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C. Μία μπανάνα παρέχει περίπου 12 mg ή 13% έως 16% της καθημερινής σας συνιστώμενης ποσότητας για τη βιταμίνη C. Η θρεπτική ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματός σας. Βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, μια σημαντική πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για να κάνει τένοντες, συνδέσμους, αιμοφόρα αγγεία, χόνδρο και δέρμα. Η υδατοδιαλυτή βιταμίνη βοηθά επίσης στην αποκατάσταση και διατήρηση των οστών και των δοντιών. Χωρίς βιταμίνη C, το σώμα σας δεν μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C βοηθά στη μάχη των ελεύθερων ριζών, των αδυσώπητων μορίων που βλάπτουν το DNA σας. Οι μελέτες με βάση τον πληθυσμό προτείνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν κακή διατροφή, αναφέρει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης – σκλήρυνση των αρτηριών.

Υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β-6

Η κατανάλωση μιας μεγάλης μπανάνας σας παρέχει 0,5 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β-6, που ικανοποιούν περισσότερο από το 38 τοις εκατό του συνιστώμενου διαιτητικού επιδόματος για τη βιταμίνη. Η βιταμίνη Β-6 βοηθά το σώμα σας στην παραγωγή αντισωμάτων, πρωτεϊνών που βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία των νεύρων. Το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτή την υδατοδιαλυτή βιταμίνη για να κάνει την αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας. Η βιταμίνη συμβάλλει επίσης στη διατήρηση των υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα