Γιατί παίρνεις μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σου όταν είσαι κουρασμένος;

Ένα κρύο ντους και ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε διανοητικά από μια άγρυπνη νύχτα, αλλά οι αποκαλυπτικοί κύκλοι κάτω από τα μάτια σας ανακοινώνουν στον κόσμο ότι αισθάνεστε κουρασμένοι. Είτε είστε λιτές μοβ σκιές ή σκούρες μπλε μουντζούρες, οι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας κάνουν να φαίνεστε εξαντλημένοι – και μπορεί επίσης να σας κάνουν να φανείτε παλαιότεροι από ό, τι είστε πραγματικά.

Τα γεγονότα

Μπορεί να παρατηρήσετε μουντζούρες και σκιές κάτω από τα μάτια σας το πρωί ή στο τέλος μιας μακράς μέρας, αλλά οι γιατροί ορίζουν τους μαύρους κύκλους ως ομοιόμορφες, στρογγυλές περιοχές πιο σκούρου χρώματος που εμφανίζονται κάτω από τα δύο μάτια σας, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Αν και η κλινική Mayo λέει ότι είναι πιο συχνή στους ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να πάρουν και μαύρους κύκλους.

Σημασία

Όταν είστε κουρασμένοι, το δέρμα σας μπορεί να πάρει θαμπή και αφυδατωμένη, προκαλώντας κοίλες περιοχές κάτω από τα μάτια σας και επιτρέποντας σκούρα αιμοφόρα αγγεία και ιστούς κάτω από το δέρμα σας να δείχνουν μέσα, σύμφωνα με τους New York Times. Το λεπτό, λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Η αϋπνία μπορεί επίσης να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρών γύρω από τα βλέφαρά σας, τα οποία τους φουσκώνουν, ώστε να σκιάζουν σκοτεινές σκιές στην περιοχή κάτω από τα μάτια σας, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Πρόληψη / Λύση

Εάν η έλλειψη ύπνου είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα, μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε μια λύση. Αν οι μαύροι σας κύκλοι είναι απλώς ένα περιστασιακό πρόβλημα, ο Jeannette Graf, ένας συγγενής κλινικός καθηγητής δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, συνιστά στο περιοδικό «Real Simple» να χρησιμοποιείτε μια κρύα συμπίεση όταν ξυπνάτε για να απαλύνει Πρήξιμο και παρακολούθηση με μια κρέμα ματιών που περιέχει καφεΐνη, η οποία θα συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να είναι λιγότερο αισθητά. Χρησιμοποιήστε μια κρέμα ρετινόλης τη νύχτα για να τονωθεί η παραγωγή κολλαγόνου για να αποφευχθεί η αραίωση του δέρματος.

Expert Insight

Αν είχατε μια άγρυπνη νύχτα και πρέπει να κρύψετε γρήγορα τους μαύρους κύκλους σας, το περιοδικό “Allure” προτείνει την επιλογή ενός μαλακτικού κρύπτη που να ταιριάζει ακριβώς με το χρώμα του δέρματός σας – μην πηγαίνετε ελαφρύτερα – και να το εφαρμόζετε στην κορυφή Μια ελαφρώς διαχυτική κρέμα ματιών.

Σκέψεις

Αν και η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τους μαύρους κύκλους, η αϋπνία δεν είναι η συνηθέστερη αιτία των μαύρων κύκλων. Εάν έχετε τακτικά αρκετό ύπνο και εξακολουθείτε να έχετε μαύρους κύκλους, τα υπερβολικά χρωματισμένα μάτια σας μπορεί να προκληθούν από αλλεργίες, έκζεμα, ρινική συμφόρηση, ακανόνιστη χρωματισμό ή γενετική. Οι θεραπείες για τους μαύρους κύκλους είναι παρόμοιες ανεξάρτητα από την αιτία τους, αλλά εξετάστε το ενδεχόμενο να δείτε έναν δερματολόγο αν δεν είστε σίγουροι για το τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους σας. Θα πρέπει επίσης να δείτε έναν δερματολόγο αν οι μαύροι σας κύκλοι βρίσκονται κάτω από μόνο ένα από τα μάτια σας.