Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε με τα σπυράκια και την ακμή

Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος που είναι συνήθως συχνή στους εφήβους και τους νέους ενήλικες. Η ακμή δεν είναι σοβαρή κατάσταση, αλλά μπορεί να αφήσει σημάδια και να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα με την εμφάνισή σας, σύμφωνα με την Medline Plus. Για να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων ακμής, εξετάστε το ενδεχόμενο να εξαλείψετε ορισμένα τρόφιμα από την καθημερινή διατροφή σας – ορισμένα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας, καθιστώντας τις συνθήκες ακμής χειρότερες.

Τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης και υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Dartmouth Medical School, η υψηλή κατανάλωση περιεκτικότητας σε σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης ορού και αυξητικού παράγοντα-1, αυξάνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα σας. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να προκαλέσουν ακμή επειδή προάγουν τον αριθμό των διαθέσιμων ανδρογόνων (ανδρική σεξουαλική ορμόνη) ή ανδρογόνων ορμονών – οδηγώντας το σώμα να παράγει περισσότερα έλαια στο δέρμα.

Οι έφηβοι που τρώνε πάρα πολύ ψωμί μπορεί να βιώσουν ακμή breakouts, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2002 στο «Αρχεία Δερματολογίας». Τα ψωμιά και άλλοι επεξεργασμένοι κόκκοι περιέχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, που μπορεί να προκαλέσουν ακμή προάγοντας την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, μια ουσία που μοιάζει με γράσο και έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων στο δέρμα. Το σμήγμα είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε το δέρμα σας ξηρό και να βοηθήσετε στην αποφυγή ξηρού δέρματος – αλλά το υπερβολικό έλαιο δεν είναι ιδανικό για τις συνθήκες ακμής.

Το γάλα μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα της ακμής λόγω της υψηλής παρουσίας της ουσίας ιωδίου. Σύμφωνα με το άρθρο του 2005 του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, το ιώδιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συνδεθεί με τις συνθήκες εφηβικής ακμής. Ο δερματολόγος Harvey Arbesman του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο σας συνιστά να περιορίσετε την καθημερινή σας λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ιώδιο προστίθεται συνήθως στο αγελαδινό γάλα από τους αγρότες στις Η.Π.Α. για να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων. Λέει επίσης ότι το ιώδιο μπορεί να προκαλέσει ακμή παρεμβαίνοντας στις ορμόνες.

Ο τακτικός καθαρισμός του προσώπου και των χεριών είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αποτροπή της εμφάνισης σπυριών και ακμής. Καθαρίστε το πρόσωπό σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με ζεστό νερό, το οποίο σκοτώνει τα βακτήρια και ανοίγει τους πόρους σας, επιτρέποντάς τους να αναπνεύσουν. Σύμφωνα με την Medline Plus, μην αγγίζετε το δέρμα σας όλη την ημέρα εκτός εάν τα χέρια σας έχουν πλυθεί καλά. Αγγίζοντας τα αντικείμενα και στη συνέχεια τοποθετώντας τα χέρια σας στο πρόσωπό σας βοηθά στη μεταφορά βακτηρίων στο δέρμα σας.

Ζάχαρη

Ψωμί

Γάλα

Πρόληψη ακμής