Τι κάνει τα νύχια να μεγαλώνουν μακρά, ισχυρά & γρήγορα;

Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την υγιή ανάπτυξη των νυχιών. Ενώ τα νύχια των ενηλίκων μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 1/10 ίντσες το μήνα, τα νύχια των παιδιών μεγαλώνουν γρηγορότερα από τα νύχια ενηλίκων και ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται καθώς μεγαλώνετε. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των νυχιών είναι ο υποσιτισμός, η κακή κυκλοφορία και η παράλυση των άκρων, καθώς και οι επιπτώσεις της χημειοθεραπείας. Μπορείτε να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη των νυχιών φροντίζοντας τα νύχια σας.

Πώς τα νύχια μεγαλώνουν

Η ανάπτυξη νυχιών αρχίζει στη βάση του νυχιού κάτω από την επιδερμίδα στο τμήμα που μοιάζει με ένα άσπρο μισό φεγγάρι. Αυτή η περιοχή ονομάζεται μήτρα νυχιών, ή κρεβάτι νυχιών, και αποτελείται από μια ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων που παράγουν την πρωτεΐνη κερατίνη. Τα νέα κύτταρα ωθούν τα παλαιότερα κύτταρα προς τα επάνω και η κερατίνη στα παλαιότερα κύτταρα σκληραίνει μέσα στα συμπαγή στρώματα που σχηματίζουν την πλάκα των νυχιών, το σκληρό τμήμα του νυχιού σας.

Προστατέψτε τα νύχια σας

Προστατέψτε τα νύχια σας για να τα κρατήσετε υγιή και δυνατά. Μην δαγκώνετε τα νύχια σας ή μην παίρνετε τις επιδερμίδες σας, αυτές οι συνήθειες μπορεί να βλάψουν το κρεβάτι των νυχιών ή να οδηγήσουν σε λοίμωξη. Το τράβηγμα στα ροκανίδια είναι μια άλλη πιθανή πηγή μόλυνσης που μπορεί να αποφευχθεί με το κούρεμα του αγκίστρου με μια ελαφρά εξωτερική γωνία. Βρείτε ένα κατάλληλο εργαλείο όταν πρέπει να σκοντάψετε ή να επιλέξετε κάτι. Η χρήση των νυχιών σας ως εργαλείου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νύχια.

Αποφύγετε την αφυδάτωση

Τα υγιή νύχια χρειάζονται υγρασία. Τα νύχια σας μπορούν να αφυδατωθούν με συχνή πλύση και ξήρανση των χεριών, έκθεση σε προϊόντα καθαρισμού και διαλύτες όπως αφαίρεση λεκέδων, κρύες και ξηρές καιρικές συνθήκες και φυσιολογική γήρανση. Βοηθήστε να αποφύγετε την αφυδάτωση των νυχιών, ενυδατώντας τα χέρια και τα νύχια σας, αφού τα πλένετε και την ώρα του ύπνου, αποφεύγοντας τα μακριά ζεστά λουτρά και ντους, χρησιμοποιώντας το σκιάδιο για να αποφύγετε την ηλιακά εγκαύματα στα χέρια σας και να φοράτε γάντια όταν βγαίνετε έξω σε κρύο, ξηρό καιρό.

Φροντίδα νυχιών

Μειώστε την πιθανότητα διάσπασης των νυχιών αφαιρώντας το χρόνο για να απολαύσετε τα νύχια σας προτού τα κόψετε. Περικοπή τους μετά από μπάνιο ή ντους. Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό αρχείο ή μια πλακέτα σμίλας για να αρχειοθετήσετε τα νύχια σας προς μία κατεύθυνση. Εάν ένας μανικιούρ φροντίζει για τα νύχια σας, αποφύγετε τη μόλυνση ελέγχοντας ότι τα εργαλεία έχουν αποστειρωθεί σωστά. Μην το μανικιούρ να αφαιρέσει τις επιδερμίδες σας, καθώς αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοίμωξη.

Expert Insight

Οι διαιτητικές αλλαγές, οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα ζελατίνης γενικά δεν βοηθούν τα νύχια σας, αν και τα διαιτητικά συμπληρώματα μπορεί να βελτιώσουν την ανάπτυξη των νυχιών σε όσους είναι πραγματικά υποσιτιζόμενοι. Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης Β βιοτίνης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της διάσπασης και στην αύξηση του πάχους των εύθραυστων νυχιών. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές όπως κίτρινο αποχρωματισμό, σκασίματα ή καμπυλωτά νύχια, επειδή αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ενδείξεις υποκείμενου προβλήματος υγείας.