Τι μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένοι & νυσταγμένοι όλη την ώρα;

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε περιστασιακή κόπωση και υπνηλία. Αλλά αν νιώθετε κουρασμένη και υπνηλία μέρα και μέρα έξω, κάτι άλλο μπορεί να είναι στο παιχνίδι. Τα πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε υπνηλία όλο το χρόνο κυμαίνονται από τα πιο προφανή – όπως το να μην έχετε αρκετό ύπνο – στα πιο εύκολα χαμένα ή παραβλεπόμενα αίτια, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών ύπνου, ιατρικών καταστάσεων, άγχους / κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων .

Η έλλειψη ύπνου

Η ανάγκη για ύπνο ποικίλει για τα άτομα και σε όλη τη διάρκεια ζωής κάποιου. Ενώ οι συστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος για τον ύπνο δηλώνουν ότι οι 7 έως 9 ώρες ύπνου μπορεί να είναι κατάλληλες για ενήλικες, πολλοί Αμερικανοί αναφέρουν ότι δεν έχουν αρκετό ύπνο. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Μαρτίου του 2011 με τίτλο «Εβδομαδιαία έκθεση για την νοσηρότητα και τη θνησιμότητα», το 35% των ενηλίκων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έλαβαν λιγότερο από 7 ώρες ύπνου τη νύχτα κατά μέσο όρο. Η ανεπαρκής διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Κατακερματισμένες διαταραχές ύπνου και ύπνου

Ένας άλλος ένοχος μπορεί να είναι κατακερματισμός ή διακοπή του ύπνου. Η άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συχνές επεισόδια άπνοιας – διακοπή της αναπνοής – για μερικά δευτερόλεπτα όλη τη νύχτα. Όταν η αναπνοή σταματήσει, το σώμα αντισταθμίζει προσπαθώντας να ξυπνήσει. Αυτό προκαλεί επανειλημμένα επεισόδια αφύπνισης σε ελαφρύτερο επίπεδο ύπνου ή ακόμα και εντελώς ξύπνημα. Μια άλλη κατάσταση γνωστή ως περιοδική μετακίνηση του σκέλους του ύπνου – ακούσια κίνηση των ποδιών ή των βραχιόνων – μπορεί επίσης να προκαλέσει σύντομες περιόδους αφυπνίσεως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτά τα ζητήματα. Μια μελέτη ύπνου είναι απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση. Ο χρόνιος πόνος και οι νευρολογικές διαταραχές, όπως η ναρκοληψία και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο που οδηγεί σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι διαταραχές του κύκλου του κύκκου και των βάρδιων εργασίας, στις οποίες διαταράσσεται το εσωτερικό ρολόι ενός ατόμου, παρεμποδίζουν επίσης τον ύπνο.

Παρενέργειες φαρμάκων και κατάχρηση ουσιών

Τα φάρμακα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της ντροπής και χρόνιας κόπωσης. Ο κατάλογος των δυνατοτήτων είναι μακρύς, αλλά περιλαμβάνει φάρμακα όπως αντιισταμινικά σε φάρμακα αλλεργίας, ηρεμιστικά, φάρμακα για οπιοειδή, μερικά φάρμακα κατάσχεσης και ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα καρδιάς. Η ρύθμιση της δόσης ή η εύρεση διαφορετικής φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά είναι σημαντικό να μην σταματήσετε να παίρνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό. Εκτός από τις συνταγογραφούμενες ουσίες, το αλκοόλ και τα φάρμακα κατάχρησης συχνά προκαλούν συνεχή κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μεταξύ των ναρκωτικών ουσιών, η μαριχουάνα έχει σημαντικά καταπραϋντικά αποτελέσματα.

Ψυχική ασθένεια

Η κατάθλιψη, το άγχος ή η διπολική διαταραχή μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και να μην έχουν ενέργεια. Τα προβλήματα ύπνου προκαλούνται συνήθως από την κατάθλιψη, αλλά τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, οπότε είναι σημαντικό να υπολογίσουμε ποια ήταν η πρώτη. Η επαρκής θεραπεία συνήθως μετριάζει τα συμπτώματα. Εντούτοις, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να σημειωθούν απτά αποτελέσματα.

Ιατρικές συνθήκες

Η αναιμία – ένας ανεπαρκής αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων – μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση ότι είναι κουρασμένος όλη την ώρα, και έτσι μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οποιαδήποτε μεγάλη χρόνια ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του ανεξέλεγκτου διαβήτη. Ο υποθυρεοειδισμός – ασυνήθιστα χαμηλή δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα – είναι μια κοινή αιτία. Η διατροφή μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη χρόνια κόπωση για μερικούς ανθρώπους. Τα άτομα με νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, συχνά έχουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι αυτοάνοσες διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες με μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κόπωση και έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.