Τι σημαίνει στο μπέιζμπολ;

Το μπέιζμπολ, ένα από τα πιο στατιστικά προσανατολισμένα αθλήματα, εκφράζει πολλές από τις κατηγορίες επιδόσεων του ως ποσοστά. Επομένως, η συντομογραφία PCT μπορεί να συνδεθεί με μια ποικιλία στατιστικών που καλύπτουν τόσο την ομαδική όσο και την ατομική απόδοση. Μεταξύ αυτών των στατιστικών είναι το ποσοστό που κερδίζει η ομάδα και το ποσοστό συμμετοχής σε συγκεκριμένο παίκτη, το ποσοστό σκασίματος και το ποσοστό επί της βάσης.

Κερδίζοντας PCT

Μια γρήγορη ματιά στις βαθμολογίες Major League Baseball αποκαλύπτει έναν ορισμό για κάθε ομάδα που καταγράφει το ποσοστό νίκης του, εκφραζόμενο ως τρισδιάστατο δεκαδικό αριθμό. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα έχει παίξει 10 παιχνίδια και έχει κερδίσει πέντε από αυτά, το ποσοστό της ομάδας αυτής – ή PCT – εμφανίζεται ως 500 στην κατάταξη. Η χρήση αυτού του αριθμού επιτρέπει τη γρήγορη σύγκριση μεταξύ των ομάδων, ιδιαίτερα στη μέση της σεζόν, όταν δύο ομάδες ίσως δεν έπαιζαν ο καθένας τον ίδιο αριθμό παιχνιδιών.

Fielding PCT

Το ποσοστό Fielding αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα του παίκτη στην άμυνα. Ο τύπος περιλαμβάνει την προσθήκη θέσεων και βοηθειών, και στη συνέχεια η διαίρεσή τους με ολικές πιθανότητες. Ένα εκτός έδρας είναι η εγγραφή ενός από έναν παίκτη. Βοηθήματα συμβαίνουν όταν πολλοί παίκτες συμμετέχουν στην καταγραφή ενός. Οι συνολικές πιθανότητες καθορίζονται από τις προσφορές, βοηθήματα και τα σφάλματα που προστίθενται μαζί. Η σφαίρα μιας μπάλας που δεν έχει ως αποτέλεσμα σφάλμα ή έλλειψη δεν επηρεάζει το ποσοστό πεδίων.

Σοβαρό PCT

Το γυμνό ποσοστό αναδεικνύει τους αριθμούς ισχύος του παίκτη στην πινακίδα. Ο τύπος για τον προσδιορισμό του ποσοστού τσακισμάτων είναι ο συνολικός αριθμός βάσεων που αποκτήθηκαν σε χτυπήματα διαιρούμενο με το συνολικό αριθμό των κτυπημάτων. Ο αριθμός των βάσεων καθορίζεται με την απονομή μιας βάσης για ένα μόνο, δύο για ένα διπλό, τρεις για ένα τριπλό και τέσσερις για ένα σπίτι τρέξιμο.

Άλλες στατιστικές βάσει του ποσοστού

Πολλές άλλες στατιστικές κατηγορίες χρησιμοποιούν τα ποσοστά ως βάση για τις μετρήσεις τους χωρίς να ενσωματώνουν τη συντομογραφία PCT. Η κάμψη του μέσου όρου, με συντομογραφία ως AVG, μεταδίδει το ποσοστό των at-bats που οδηγούν σε επιτυχίες. Ομοίως, το επί τόπου ποσοστό, γνωστό και ως OBP, καταγράφει το ποσοστό των εμφανίσεων πλάκας που οδηγεί σε έναν παίκτη που φτάνει σε βάσεις με ασφάλεια και διαθέτει έναν τύπο που ενσωματώνει χτυπήματα, βόλτες και χτυπήματα από αριθμούς βήματος.